DŽADŽO – Mala moja od Doboja / Od Doboja do Zenice…

    
Share Button

DZADZO..Mala moja od Doboja..CoverFormat : 7 ” Single
Izdavač : Sarajevo Disk
Godina izdanja : 1978.
Žanr : Pop / acoustic

Nedžad Čamdžić – Džadžo predstavljao je intersantnu pojavu na ondašnjem EX-Yu muzičkom nebu. Delovao je vrlo kratko, izgledao je prilično nezgrapno (podsećao je na Demisa Roussosa), koliko se sećam imao je i  zdravstvenih problema sa nogom, a u periodu od oko 2 do 3 godine, na brojnim koncertnim manifestacijama, otvarao je happeninge.

Petar  Popović-Peca, u ono vreme je imao značajnu ulogu u promociji samog Džadže, koji je predstavljao neku ovdašnju varijantu  patriotskog trubadura, koji je pevajući svoje pesme, pokušavao da “pomiri” Dilanovski pastiche, sa tekstualnom podlogom koja je veličala tekovine NOB-a, te lika i dela druga Tita.
Džadžo je  na koncertima predstavljan i kao Džadžo iz Zenice, imao sam prilike da ga gledam čak jedno  5-6, puta, ali je od ondašnje nazovimo blitz karijere , ostao zabeležen samo jedan singl sa songovima : “Mala moja od Doboja” i “Od Doboja do Zenice”. Naslovni song se pojavio i na LP  kompilacijskom izdanju ” Sunčane pruge” Omladinska radna akcija Šamac – Sarajevo.
Producent pesama bio je Indexovac Fadil Redžić, a sami songovi su predstavljali jednu varijantu acoustic popa, sa dodatkom  rodoljubivih tekstualnih asocijacija i stavova.

Ovaj singl je i u ono vreme bio vrlo problematično distribuiran, i bilo ga je teško naći, te se može reći da poseduje određenu kolekcionarsku vrednost.
A Džadžo , kako je došao tako je praktično i nestao, ostavljajući zaintersovane da se do dana današnjeg pitaju, da li  su njegov lik, i kakvo-takvo delovanje, uopšte bili relevantni i stvarni.