IVA STANIČ & GREGOR FTIČAR TRIO – “Close To You”..Tribute to Burt Bacharach

    
Share Button

iva-stanic-cdcover-actual(ZKP RTV Slovenia) 2015.
CD
Jazz pop /soul jazz -SLOVENIA

Prve značajnije korake Iva Stanič je imala na poznatom nacionalnom festivalu “Slovenska popevka” 2005-e godine, kada dobija nagradu kao najuspešniji debitant.Od tog momenta njena karijera ima kontinuitet događanja i dešavanja, kao i nastupanja sa raznim muzičkim imenima u Sloveniji.

2007-e, objavjuje solo album “Vsak nov dan”, a takođe je imala značajnu rolu kao gost na tri albuma jazz orijentacije, a pesme koje je interpretirala se takođe nalaze i na 3 izdanja festivalske muzike, pomenute “Slovenske popevke”.
“Close To You”..Tribute to Burt Bacharach, je njeno drugo po redu izdanje, a realizovala ga je zajedno sa renomiranim Gregor Ftičar Triom. Na albumu se našlo 8 numera, 7 vokalnih i poslednja “Arthur’s Theme” koja zatvara album je instrumental.

iva-stanic-cdcover-actual-2Ma koliko jedno nezaobilazno ime savremene svetske muzičke kulture kao što je Burt Bacharach, može biti zahvalno za dodatna dopunjavanja ili prerađivanja, isto tako predstavlja i ozbiljan test za sve one koji se suočavaju sa njegovim opusom i nasleđem. Tako su se na albumu “Close To You” našli takvi klasici kao što su : “Walk On By”, naslovna, “Trains And Boats And Planes”, “This Guy’s In Love With You” ( duet sa Blaž Vrbičem), “A House Is Not A Home”, “The Look Of Love”, “Raindrops Keep Falling In My Head”..

iva-stanic-personal-pictureSam materijal  priređen od strane Ive i Gregor Ftičar Tria je postavljen u jazz pop/soul jazz maniru, gde sami songovi u poređenju sa originalnim izvođenjima, ili ako hoćete onim poznatijim izvođenjima, ne idu tako daleko od  prepoznatljivih verzija, koje su tokom godina ostajale da se pamte i slušaju.
Ipak,jedna dominantno mirnija ili “cool ” atmosfera, možemo reći takođe pogodna za intimnije večernje trenutke, je ovde na neki način predstavljena od akterke i aktera ovog albuma. Iva sigurno vlada sopstvenim vokalnim rešenjima, ne dozvoljavajući da eventualno “odluta” u više registre, ili u sfere gde njen glas neće imati apsolutnu kontrolu. Izdvojio bih verziju songa “Raindrops Keep Falling On My Head”, kao uspešan pokušaj pronalaženja nekih izmenjenijih izvođačkih smernica, kao i sjajan aranžman songa “A House Is Not A Home”.
Tako dolazimo do konstatacije da su Iva Stanič i Gregor Ftičar Trio sa gostima priredili slušljivo i uhu prijatno izdanje, verovatno i sami dobro se zabavljajući, istražujući na svoj način Bacharachovo nasleđe.

ivastanic.com