VLADAN VUČKOVIĆ PAJA – “Enformel”

    
Share Button

VLADAN VUCKOVIC PAJA..Enformel..CDCover(Multimedia Music) 2016.
CD
Fusion – SERBIA

Gitarista Vladan Vučković Paja kontinuirano je već godinama aktivan na ovdašnjim muzičkim prostorima. Konstantno objavljuje solo albume, paralelno je prisutan u pratećem orkestru/bendu Zdravka Čolića. Studijski i koncertno takođe ostavlja svoje tragove/gitarske pečate , a malo koji ovdašnji akter muzičkih dešavanja vam neće potvrditi, da je Paja jedan od najkvalitetnijih i najobrazovanijih ovdašnjih gitarističkih majstora, čija sviračka veština dodiruje više žanrovskih formi i elemenata.

“Enformel” je njegovo aktuelno ostvarenje, realizovano za “Multimedia Music”, na kojem se našlo 10 instrumentalnih tema, dodao bih, urađenih upravo po ukusu samog tvorca i kreatora. Paja je praktično imao ulogu one-man banda, pored autorstva svirao je gitare, klavijature, aranžirao je i programirao postavljene materijale. Imao je saradnike u svom bratu Ivanu Vučkoviću, kojem je pripala uloga muzičkog koproducenta, i Perici Kaluđeroviću koji je bio glavni muzički producent i tonski snimatelj.

Kroz jednu slobodnu formu sviračkog, aranžmanskog i koncepcijskog izražavanja, Paja otkriva različite i raznorodne muzičke horizonte, kroz koje dominira lirski ton njegove gitare. Brojne teme se razrađuju, na neki njegov način proširuju, kombinuju se ritmovi, različiti pasaži, poigravanje aranžmanima i produkcijom predstavlja stalnu konstantu, i generalno album je preplavljen jednom neobičnom harmonijom, kao i dinamikom. Pri svemu tome, priređena muzika je slušljiva, prihvatljiva, i ovako postavljena nije namenjena samo “odabranima”, ili onima koji se jako dobro razumeju u “ozbiljnije” žanrovske i izvođačke postavke.

VLADAN VUCKOVIC PAJA..Personal picture“Enformel” je album, da ponovim još jednom upravo onakvo izdanje, kakvo je autor i gitarista već neko vreme priželjkivao. Realizacija još jednom potvrđuje visoke standarde i profesionalizam, koje smo imali prilike da vidimo i čujemo i na njegovim prethodnim ostvarenjima.

vladanvuckovic.info