YU GRUPA U “HALI SPORTOVA”..17.12. 2015.

    
Share Button
IMG_20151217_210354
Foto: Anđelka Lokner

Legendarni beogradski sastav proslavio 45 godina karijere pred ispunjenom dvoranom i prijateljima.

Iako nije vreme vikenda, razloga za bojazan oko eventualnog dolaska manjeg broja publike nije bilo, jer prepuna  novobeogradska “Hala Sportova”, nekada u davnim 70-tim kultni prostor ne samo za održavanje velikih koncertnih hapenninga, bila je ispunjena do poslednjeg mesta. Veliki broj starije, ali i po godinama mlađe publike, došlo je da uživa u brojnim popularnim pesmama Yu Grupe, a njima su se članovi benda na očekivano profesionalan i emotivan način odužili.

Yu Grupa je svirala zajedno sve sa jednim “isplaniranim” dužim bisom 2 sata i 35 minuta. Koncert je prošao što bi se reklo za “tren”, a to je uvek tako kada sve stvari, učesnici-akteri, uz spoljašnje aktivnosti i tehničku organizaciju, funkcionišu besprekorno.

Događaj je najavio Cane Partibrejker, a tokom večeri uz ogromno odobravanje publike, na bini su bili i zasvirali Radomir Mihajlović Točak, kao i kolega iz Smaka basista Zoran Milanović. Koja, Disciplina Kičme i Nikola Čuturilo Čutura, takođe su na stage-u svirali sa po stažu  verovatno najdugovečnijim domaćim sastavom. Bilo je pravo uživanje gledati kako Točak, Dragi i Pera “unisono” ili u tercama i kvintama zajedno muziciraju.

Yu Grupa je za večerašnji nastup u priličnoj meri promenila i izmenila svoj inače bogati repertoar. Izvođeno  je nekoliko novih numera sa dolazećeg, još uvek ne izašlog albuma, kao i neki songovi koji nisu tako često predstavjali deo repertoara grupe.

IMG_20151217_220735
Foto: Anđelka Lokner

“Šta će meni vatra”, “U tami disco kuba”, “Koktel” koji se sastoji od delova pesama – “Nona”, “Sama” i “Kosovski božuri”, kao i laganije numere “Dunavom šibaju vetrovi”, “Crni leptir”, očekivano su razglalile srca, dlanove i glasove publike, koja nijednog momenta nije krila zadovoljstvo prisustvom na jednoj ovakvoj koncertnoj manifestaciji. Pomenuo bih da je izvođenje balade “More” sa prvog albuma u nešto izmenjenijoj aranžmanskoj formi potvrdilo i pokazalo Dragijevu liričnu gitarsku emotivnost, koja je još jednom podsetila zašto je jedan od ovdašnjih najznačajnijih rock gitarista. A to bolje znaju oni, koji ga prate od davnih 70-tih.

Yu Grupa se simbolično oprostila od publike pesmom “Odlazim”, inače songom sa albuma “Rim 1994”, no Žika Jelić je u svom dobro poznatom prirodnom i spontanom stilu, najavio da će biti još koncerata za dolazeće  jubileje.

Yu Grupa je održala koncert, kojeg će se svi koji su mu prisustvovali sećati sa zadovoljstvom i osmehom na licu (ima). Novi album je spreman, biće vremena za nove pohode i pobede.