IBRICA JUSIĆ – “Harlekino”

    
Share Button

(Croatia Records) – 2015.
CD
Chanson/pop -CROATIA

IBRICA JUSIC..Harlekino..CDCoverNakon duže diskografske pauze, renomirani dubrovački kantautor Ibrica Jusić objavljuje novo albumsko ostvarenje. Reč je o CD-u naziva “Harlekino”, koji izlazi za “Croatia Records”. Na njemu se našlo 14 songova koje većinski predstavljaju pevačev izbor covera, (sem dve numere),  odnosno pesama drugih autora, koje su urađene sa minimalnom muzičkom pratnjom, u može se reći intimnijoj atmosferi. Gospodina Jusića kroz kompletan materijal sa izdanja prate etablirani gitarista, koji je još svirao harmoniku i mandolinu-Elvis Stanić, i violinista Saša Olenjuk.

Sam izbor materijala je u dobroj meri “očekivan”, jer veliki broj songova prati chansonjerski pastiche, ili sličan autorski pristup,koji je u dobroj meri bio i zaštitni znak dubrovačkog gospara. Puno poznatih pesama, koje znamo iz izvođenja drugih solista/aktera, ovde su našli mesto, i može se reći da je sam Jusić učinio prilično napora da im udahne jedan novi život, ili bar ponudi svoje izvođačko viđenje. Istakao bih naročito ovde inspirativne verzije Dedićevih klasika – “Kuća pored mora” i “Moderato Cantabile”, kao i Runjićevih “Molitva za Magdalenu” i ” Potraži me u predgrađu”. Ovu drugu starije generacije pamte po briljantnom izvođenju slovenca Lada Leskovara i energičnom Đorđa Marjanovića. Na albumu se našao i svojevrsni hommage Đorđu Novkoviću, pesma “Stari Pjer”, čiju verziju je na Ex-Yu prostorima proslavio Ivica Percl, čija takođe jedna pesma se našla na ovom albumu, a to je “More ne mora”. Naslovna numera “Harlekino”, kao i “U tebi je naslikan Trogir”, Jusićevo su delo.

Ima na ovom CD-u za sladokusce ovakve žanrovske forme još verujem prijatnih “iznenađenja”, koje će naročito one starije slušaoce podsetiti na neko prošlo romantičnije vreme.

Ibrica Jusić je uradio album po svojoj meri, u očekivanom ambijentu, sa profesionalnom realizacijom i nezaobilaznim old-fashioned pristupom

crorec.hr