Art of Heart – “Balkanska noć palih anđela”

    
Share Button

(Slušaj najglasnije) 2024.
CD/digital
Electro/dark wave/synth wave/synth pop – SERBIA

Art of Heart je dvojac iz Kikinde kojeg čine : Ljubiša Francuski- tekstopisac, basista, pevač i Mille Vujin – kompozitor,  klavijaturista. “Balkanska noć palih anđela” je njihovo drugo po redu izdanje, na kojem se našlo 14 kompozicija, objavljenih za Franjićevu etiketu “Slušaj najglasnije”. Pomenuti tandem bio je zadužen za aranžmane i produkciju, a u realizaciji materijala pomagali su : Martin Labat – električne gitare, gitarski aranžman, kao i Jana Francuski – prateći vokal u pesmi “Mala maca”.

 

 


Imao sam priliku da o njihovoj muzici pročitam dva različita mišljenja, razmišljanja i dve drugačije analize, no činjenica je da se pred potencijalnim slušalačkim auditorijumom nalazi materijal, kojeg su priredili muzičari/umetnici/autori, koji su pre svega dobro znali ono što žele da predstave, kao i kolike su im mogućnosti/dometi u samoj realizaciji ovde priređene muzike. Nema sumnje da je pred nama jedno pre svega electro izdanje, kroz koje se promiču različite forme/varijante žanra, tako da su izraženo prisutni i dark wave i synth wave, kao i synth pop, sve to zajedno sa jasnim i nedvosmislenim uticajima proisteklih iz 80-tih godina. Dodao bih, ovdašnjih 80-tih godina, iako imam utisak, da su nešto manje inficirani beogradsko-zagrebačko ili srpsko-hrvatskom školom, nekako čini se da je “slovenački uticaj” ovde vidljiviji i jasniji. No, glavno oružje kao i dobra strana njihovog izraza i muzičkog iskoraka je sama atmosferičnost koju pesme nude. Atmosferičnost, kao i vokal Ljubiše Francuskog, koji specifičnom emocijom i “verbalnim” polu laid- back pristupom boji “priču” samih songova, to su ključne karakteristike oko kojih se kreće pristup ove ekipe. Za samu muziku, lično ne mogu u potpunosti da tvrdim kako je obojena striktnije i više retro pristupom, jer i pomenuti uticaji 80-tih godina u samoj finalizaciji manje su “kredibilni” od pomenute atmosferičnosti. A ta i takva atmosferičnost, zna biti različita od slučaja do slučaja, odnosno od numere do numere. I tu se navedeni electro idiomi sudaraju, sučeljavaju, igraju, podudaraju, izdvajaju. Lično, mišljenja sam da pojedini tekstovi, naročito oni koji sadrže određene poruke sa naznakama ovdašnje političke priče , ili one više socijalnog karaktera, ne uspevaju da adekvatno budu uronjene u muzičku matricu, na kraju postižu suprotan efekat od željenog, u prevodu slabijeg su kvaliteta. Kada ljubavno/emotivni element odnese prevagu, stvari izgledaju lepše i na kraju efektnije/ubedljivije.
“Balkanska noć palih anđela”, može biti intersantno izdanje pristalicama electro tendencija i jedno je od onih dela, koje treba preslušati više puta.

 

facebook.com/BendArtofHeart