COLORFUL DOOR – “Source” + “Fake News”

   1
Share Button

COLORFUL  DOOR – “Source”
(Self-released) 2023.
Digital
LoFi/instrumental/jazz/various genres – AUSTRIA/BIH

Gospodin Ramo Kurtović je već više od 30 godina stanovnik Beča, a u javnosti deluje pod umetničkim alter egom kao Colorful Door. On je muzičar, kompozitor, kantautor izraza iza kojeg stoji, takođe i osoba koja se bavi poezijom, pisanjem pesama, te kreiranjem izdanja u kojem jednu od vodećih uloga ima forma koju nazivamo spoken word. Inače pravac, poslednjih godina u svetu muzičkih  tendencija vrlo prisutan kroz prizmu autorskih iskoraka brojnih izvođača. Pesme gospodina Kurtovića su izvođene na nekoliko Spoken Word festivala u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj i Austriji.

 

 

Njegov diskografski opus je prilično raznovrstan, dodao bih koloritan, a izdanja, to jest snimci, u svojoj idejnoj postavci znaju često da budu međusobom različiti, odnosno višeslojne autorove ideje na različit način struje kroz koncept kojeg je postavio.
Izabrao sam dva albuma da o njima nešto više kažem/napišem, a prvi je nedavno objavljen, tokom oktobra 2023-e, naziva “Source”.
Na albumu se nalazi 8 istrumentalnih tema, snimljenih u Beču, a masterizovanih u Berlinu. Gospodin Kurtović je sve sam postavio, idejno zaokružio, odsvirao i osmislio, i na albumu se nalazi splet tema, stilski višeslojnih, koje su realizovane u srednjem tempu, ili sporijem srednjem tempu, gde specifična “smirujuća” atmosfera, te sofisticirana aranžmanska rešenja, kroz sebe prožimaju elemente najviše nekog umerenog jazz pristupa, ali gde nalazimo takođe razne druge žanrovske forme, koje pokazuju takođe ne malo obrazovanje i poznavanje muzičkih tendencija ovog autora.
“Source” sadrži materijal koji je prijatan za slušanje, takođe “zahteva” i analitički pristup, pa i ako je jednostavno postavljen, on je idejno i izražajno višeslojan.
Preporučujem da obratite pažnju na ovog autora, kao i na ostala njegova ostvarenja, koja su izražajno inspirativna i zanimljiva… A sada idemo na još jedno izdanje…

 

COLORFUL DOOR – “Fake News”
(Self-released) 2022.
Spoken word/various genres – AUSTRIA/BIH

“Fake News” je takođe album na kojem  se suočavamo sa 8 numera, ovoga puta poetsko nasleđe i verbalna poruka odnose primat nad  instrumentalnim delom, odnosno bolje je reći predvode idejnu poruku ovde priređenog materijala.

 

 

Autorova poetika je prevashodno izrazito emotivna, a ta  i takva emotivnost imaju više lica, viša naličja. Autor se suočava sa samim sobom, sa temama koji okupiraju njegov životni put, prošlost, sadašnjost, svakodnevnu realnost, te neizvesnu budućnost. U muzičkom smislu opet se suočavamo sa vrlo autohtono postavljenim aranžmanskim rešenjima, složenim sviračkim frazama, kao i intersantnoj “pozadinskoj” pratnji, gde se itekako uočava originalnost, koja karakteriše u vrlo izraženoj meri delovanje autora. I na ovom izdanju susrećemo se sa materijalom koji je odsviran u formi srednjeg ili umerenijeg srednjeg tempa, gde dodao bih i vrlo jasno verbalno/vokalna artikulisanost glavnog i jedinog aktera priče, pomaže u velikoj meri da potencijalni slušalac lakše dođe do same esencije koju nude ovde priređeni songovi.
“Fake News” iako drugačiji od “Source” albuma, jasno pokazuje idejne smernice i načine idejne koncepcije Rama Kurtovića, odnosno njegovog alter ega – Colorful Doora. Njegova izdanja su dostupna na “Bandcampu”, i ne oklevajte da se suočite sa autorovim opusom.

 

 

 

 

linktr.ee/colorfuldoor?fbclid=IwAR0qSj8E2JqidrWCcdY0TMEYgJgPb7sLVsZ2otYNKqdXHb8eomUMqc

 

colorfuldoor.bandcamp.com/album/source

 

colorfuldoor.bandcamp.com/album/fake-news