MONAH – “Utopija”

    
Share Button

(Self-released) 2023.
Digital
Progressive/progressive rock -SERBIA

 

Ovih dana niški sastav Monah ima puno razloga za zadovoljstvo i zašto ne reći-slavlje. Pobednici su ovogodišnjeg “Bunt” festivala, a isto vreme objavili su i album naziva “Utopija”, tako da zaintersovana javnost, koliko je to moguće realističnije može da se informiše o njihovom radu.

 

 

Sasvim sigurno da nisu slučajno osvojili priznanje na pomenutoj manifestaciji “Bunt”, a njihov album prikazuje ih kao sastav koji izvodi žanrovski onu varijantu muzičkog pristupa koja je u Srbiji veoma retka. A to je neko njihovo viđenje progressive/progressive rock tendencija, prilagođenih ovom vremenu i sadašnjem trenutku. Njihov album je konceptualan, a govori o distopijskoj budućnosti u kojoj se čovečanstvo približava “smaku sveta”. Kako sami kažu “pesme dublje proučavaju pomenutu tematiku i kroz metafore objašnjavaju kolektivno i pojedinačno stanje uma stanovnika planete na izdisaju”.

 

 

Tekstovi su pedantno rađeni i postavljeni, a sama muzika se bazira na složenijim aranžmanskim uplivima, gde sama tehnika ili tehničke izvođačke mogućnosti članova postave su u drugom planu, ideja kao takva je primarna i ona zapravo “nosi” muziku sa albuma, kojeg naravno treba posmatrati kao skladnu konceptualnu sredinu. Monah potvrđuju da su autorski u ovoj prvoj fazi karijere a osnovani su 2021-e godine, lekcije prilično dobro savladali, pokazujući da idejno itekako imaju šta da kažu, predstave i promovišu.

 

 

Njihov album je jedno od onakvih izdanja, kojem kada mu pristupate morate jednostavno imati i koristiti analitički pristup i sagledavanje onog “što je pisac hteo da kaže” iz više uglova. “Utopija” predstavlja vrlo obećavajući diskografski korak niških momaka.

 

facebook.com/monah.bend/?locale=sr_RS

monahbend.bandcamp.com/album/utopija