DEJAN KOLAREVIĆ – “Konfuzija identiteta”

    
Share Button

(Artija) 2020.
Knjiga/ kratke priče – SERBIA

Dejan Kolarević je uslovno rečeno novije ime na domaćoj književnoj underground sceni. Rođen je 1993-e godine, i do sada je objavio dva izdanja, odnosna dva knjiška dela : “Konfuzija identiteta”, koji predstavlja skup kratkih priča, objavljen 2020-e, kao i knjigu poezije “Klasična pesma” (2022.).

 

Nema sumnje da je Kolarević jedan od onih autora, kojem inspiraciju u kreiranju vlastitih radova daje rock kultura i svi mogući pojavni oblici iste, ali njegov generalni pristup temama kojima se bavi kao osnovni prefiks ima slobodu kao način gledanja na stvarnost oko sebe,  na životne okolnosti, pri čemu stvaralačka mašta ide dovoljno daleko da elementi “fiction” pristupa/pojava kao i uključivanja u njegova razmišljanja, zauzimaju značajno mesto.
Jedna od karakteristika brojnih priča koji se nalaze u ili na “Konfuziji identiteta”, je autorovo kombinovanje različitih uticaja, različitih imaginarnih ili stvarnih/polustvarnih događaja, pronalaženje često neočekivanih rešenja, gde zapravo određena dramska finalizacija ne postoji. Čitalac može da je doživi na način kakav  njemu odgovara i kroz kojeg potencijalno sebe ili nekog drugog pronalazi. Često kroz svoje aktere ili događaje i njihove nametnute ili postavljene sudbine Kolarević ubacuje više tema, izazivajući kako samog sebe, tako i potencijalnog konzumenta na reakciju/razmišljanje – u kom pravcu će se kretati dolazeći scenarističko-režijski elementi. Jedan takav postupak gde se pomenuta sfera bilo kakve finalizacije konstantno odgađa, i na kraju vidimo da je nema, predstavlja jednu od ključnih originalnih kvaliteta autorovog viđenja svojih postavljenih tema i ideja. Takođe i ritmičnost njegovih rečenica, često smenjivanje i ubacivanje sekvenci koje u biti nemaju mnogo veze sa početnom nametnutom ili postavljenom temom, imaju puno dodirnih tačaka sa nasleđem kojeg su brojni autori iz sfere tkzv. rock kulture ostavili u amanet javnosti koja je pratila i prati njihov rad.

 

 

Možda će nekom nazovimo to “ozbiljnijem” književnom analitičaru Kolarevićeve idejne opservacije i način tretiranja samog sebe u pričama, kao i  postavljanje svojih junaka, pa bili oni samo prolazni akteri ili luzeri, te usputni prolaznici, ad hoc ljubavnice , delovati manje ozbiljno ili amaterski prikazano, ali ovde pravila kao takva, ako zaista želite da uđete u suštinu ili esenciju Kolarevićeve poruke – morate eliminisati. Za vaše dobro, kao i posmatrano kao razlog eliminacije posmatranja jednog dela kroz ogledalo određenih stilističkih pravila. “Konfuzija identiteta”,  po mom mišljenju je jedno od onih štiva koja nisu laka za čitanje ili praćenje. Knjigu i priče u istoj sam pročitao 3 puta, da bi mi se određene slike, kao i stavovi iskristalisali. Ali ova avantura mog dugometražnog suočavanja sa autorovim autorskim delom nadam se da je meni lično pomogla da bolje proniknem u samu srž Kolarevićevih pogleda, vizija i kreativnosti. Preporučujem vam da se pridružite traganju i pronalaženju za sada dve autorove knjige, a moći čete ih nabaviti ako sa njim lično komunicirate preko njegove facebook strane. To je u ovom slučaju najlogičnije i najispravnije!.

 

facebook.com/profile.php?id=100075157029237