Razni izvođači – “RIMUS 2022”.

   1
Share Button

(PGP RTS) 2022.
CD/digital
Various instrumental genres – SERBIA

Udruženje kompozitora Srbije, uz glavno angažovanje predsednika pomenute asocijacije gospodina Radeta Radivojevića, osnovalo je manifestaciju revijalnog tipa – “RIMUS” ( revija instrumentalne muzike), pri kojoj naši uglavnom etablirani muzičari kroz izvođački instrumentalnu formu  promovišu kroz pomenuti žanr svoje autorske ideje, razmišljanja, izvođačka stremljenja. Organizovan je i revijalno nazovimo ga festival, a akteri većinom izuzetno poznati i etablirani na ovim i EX – Yu prostorima, ponudili su neke od svojih radova, a po jedna instrumentalna numera od 11 aktera, našla se na izdanju, kojeg je objavio “PGP RTS”, i koje je takođe realizovan uz pomoć “SOKOJ”-a.

 

 

 

11 instrumentalnih kompozicija, različitog pristupa, koncepcije, psihologije, sviračkog umeća, izveli su sledeći izvođači/kompozitori : Vasil Hadžimanov, Vladan Vučković Paja, Slobodan Marković, Aleksandra Sara Milutinović, Ognjan Ogi Radivojević, Dušan Alagić, Rambo Amadeus, Katarina Pejak, Dušan Duda Bezuha, Aleksandar Saša Lokner i Dragomir Milenković Joga. O svakom izvođaču na bookletu CD-a napisan je kraći istorijat, sa dostupnošću informacija, korisnim slušaocu i svima onima koji nisu imali prilike ranije da se dovoljno informišu baš o svim ovde prisutnim muzičarima/muzičarkama. jer tu su i dve dame : Aleksandra Sara Milutinović i Katarina Pejak. Pojedinim izvođačima instrumentalna muzika predstavlja glavni oblik i formu njihovog izraza, drugima ona nije  centralna koncepcijska i autosku forma, a od žanrovskih varijanti zastupljene su  brojne opcije: od fusion/jazz tendencija, atmospheric/neo-classical varijanti, do ethno/spiritual, te bluesy rock upliva.

 

 

Ovo je izdanje kojeg su kreirali muzičari koji su dokazani u svojoj dosadašnjoj karijeri, brojni predstavljaju prave “divove” i stubove ovdašnje muzičke istorije. Neki su mlađi i od njih tek treba očekivati još dosta novog i zanimljivog.”Rimus 2022″ je jedno od onih izdanja, koja su potrebna svakoj iole ozbiljnijoj diskografskoj priči, da ne govorim o tome, koliko su sami predstavnici/akteri, koji istina imaju i veliki broj izdanja iza sebe, neki samostalno neki sa drugim sastavima, a neki u saradnji sa različitim izvođačima, dokazano izuzetni muzičari koji su tokom godina pokazali šta im je u umetničkom smislu na prvom mestu. Neke od njih možda ne viđate toliko često, ali njihov pečat i utisnuti “zvuk” su tu negde svuda oko vas, na velikom broju songova i izdanja.

 

composers.rs

 

rts.rs/rts/pgp/izdanja.html