DOBRILA & DORIAN DUO 2 – “Šareno pile”

   1
Share Button

(SJF Records) 2023.
Digital
World music/ethno – MACEDONIA

Nedavno se pojavilo drugo po redu izdanje žensko-muškog dueta kojeg čine : Dobrila Grašeska – vocal, loops, i Dorian Jovanović – oud, loops, electronics.
Oud je  inače instrument koji je karakterističan za tradicionalnu muziku zapadne Azije i severne Afrike, a u rukama pomenutog Doriana Jovanovića predstavlja motornu, ritmičku, melodičnu i atmosferičnu “polugu”, kojom na jedan izuzetno hipnotički način melodije pridošle iz baštine i tradicije makedonskog etnosa,  putem njegovog muziciranja, “vibrantno” dolaze do slušaoca i potencijalnog konzumenta.

 


Glas gospođe Dobrile Grašeske je u konstantnoj komunikaciji sa pratećim sviračkim delom, a njen osećaj kako otpevati i suočiti se “izvorom”, istorijom i tradicijom je takođe na određeni način poseban i autentičan.
“Šareno pile” je kao što napisah njihovo drugo po redu albumsko izdanje, objavljeno digitalno za “Skopje Jazz Festival”, etiketu Olivera Belopete, na kojem se našlo 8 tradicionalnih makedonskih pesama. Dobrila i Dorian su materijal sa izdanja aranžirali,  Dorijan je snimao, miksovao i masterizovao pesme koje su se ovde našle, a to je urađeno 2022-e godine u “Profundis” studiu.

 


Pretpostavljam da “uživo” i više nego u studijskoj formi do izražaja dolaze izvođački kvaliteti ovog   dueta, gde pored samog muziciranja i generalne interpretacije, važnu ulogu imaju : intuitivnost, poznavanje i osećaj za tradicionalnost, kao i način kojim akteri kreiraju vrlo specifičnu atmosferu.
Dobrila & Dorian dok izvode pesme, doboku su “uplovljeni” u sam koncept , i sve vreme dok ih slušate, jasno vam je koliko su privrženi i odani poruci koju ima izvođenje jednog ovakvog materijala. Pronađite ih na njihovoj “Bandcamp” strani i drugim streaming portalima, verujem da ma kakav ukus imali i isti “gajili”, nećete zažaliti da se suočite sa jednim ovakvim, pretpostavljam za mnoge, novim iskustvom.

 

sjfrecords.bandcamp.com/album/dobrila-dorian-duo-2-pile-areno

 

facebook.com/DobrilaDorianDuo