ARIGO SAKI – “Da li te stvarno zanima”

    
Share Button

(Fidbox/Kljun Records) 2022.
CD/digital
Rock/pop – SERBIA

Aleksandar Karadžić aka Arigo Saki, kontinuirano je od ranih 90-tih prisutan na domaćoj sceni. Rekao bih ne samo u izvođačko/ muzičkom smislu, već kao i čest akter brojnih gradskih dešavanja, kulturoloških manifestacija, noćnih druženja, boemskih lumpovanja. Njegov večni optimizam u rešavanju problema vezanih za određena muzička dešavanja, uključivanja u realizacije istih, spremnost da se pomogne kolegama kada je to potrebno, “aktivizam” u “Udruženju rok muzičara Srbije”, sve to pojašnjava jasnije onima slabije upućenim,  u lik i delo Ariga Sakija.

 

Arigo Saki, koji je svojevremeno krenuo sa svojim sastavom Pretežno Vedro, da bi do danas ostao zapamćem kao neizostavna figura, gitarista i autor sastava Prljavi Inspektor Blaža i Kljunovi, napokon je objavio i svoj solo album, koji po svemu onome što se može čuti i što izlazi iz glave, vokala , njegove gitare, te asistencija i uključivanja brojnih saradnika, je sve samo ne neko izdanje koje bi moglo biti brzo zaboravljeno. Kroz 10 numera, Arigo, čija boja glasa je neočekivano prijatna, dikcija jasna, a distribucija emocija koju isporučuje realni pokazatelj kako u ličnom , psihološkom i autorskom smislu doživljava stvarnost oko sebe i realnost koja ga okružuje, autor poručuje šta možete očekivati od njegovog ovde prisutnog materijala. Melodic rock dimenzija uz priključke popa koji se oslanja na ovdašnje beogradske 80-te, pa uz sve to začinjenost nekim drugim elementima kao što su : reggae, funk , sve to na kraju daje potpuniju sliku albuma koji je pred nama. Kao iskusni muzičar, za njegovu višeslojnu ličnost, teško mogu da upotrebim reč profesionalac, jer je on pre svega neka vrsta beogradskog autentičnog freaka i boema, iako kada radi je zaista profesionalac, svoj album i atmosferu oko pesama, aranžmansko delovanje, pametno komuniciranje sa saradnicima, na kraju kao rezultantu imaju jedno vrlo prijatno ostvarenje, sa velikim brojem pesama koje su prijemčive većem broju slušalačkih konzumenata, bilo da su oni mlađe ili starije generacije. Lično znam da Arigo možda u krajnjoj istanci i ne očekuje suviše od svog izdanja, i da će ga u budućnosti neke druge obaveze, ne samo one koje su uključene kroz delovanje u matičnom bendu, odvući na neku drugu stranu, ali ovaj posao je uradio sasvim dobro, pokazujući i potvrđujući da su njegovi izražajni afiniteti kao i autorsko umeće na većem nivou, nego što su možda neki  njegovi  jako dobri prijtelji/poznanici, muzički “stručnjaci” –  očekivali.
“Da li te stvarno zanima”,  ujedno i kao naziv albuma vas poziva da se suočite sa Arigovim pričom. Pretpostavljam da ćete se nakon preslušanih pesama osećati vrlo prijatno.

 

fidbox.rs