Jedan od najuticajnijih gitarista, Jeff Beck, preminuo je u 78-oj godini!

    
Share Button

U utorak kasno uveče legendarni britanski gitarista inače rođen u južnom Londonu, preminuo je iznenada, nakon što je dobio “bakterijski meningitis”, mada se tačne okolnosti uzroka smrti još uvek ispituju. Jeff Beck je jedan od najpoznatijih i uticajnih blues/blues rock gitarista, koji se ogledao i na terenu fusion, u ono vreme takođe često nazivane jazz rock forme, a mnogi od njegovih albuma i saradnji sa internacionalno priznatim kolegama, ostale su zabeležene i zapamćeme, kada se govori i piše o istorijatu muzičke i rock kulture.

 

 

Počeo je kao seshn muzičar, svirao je u brojnim sastavima, između njih i u poznatom Screaming Lord Sutch, da bi nastavio u jednoj od poslednjih faza legendarne grupe Yardbirds. Takođe je poznat i priznat, ali i često analiziran njegov rad u Jeff Back Group, a albumi kao što su prva dva “Beck-Ola” (1969) i “Rough And Ready”(1971) imali su značajnog uticaja na tadašnje delovanje ne samo britanske muzičke scene. Ne treba zaboraviti niti izuzetno važnu rolu sa sastavom blues rock/hard rock orijentacije Beck, Bogert& Appice. Svirao je sa Claptonom, Page-om, Rod Stewartom Ron Woodom, njegova solo karijera i koketiranje sa idiomima fusion/jazz rock forme su takođe tokom druge polovine 70-tih godina predstavljale česte predmete analize u svetskim okvirima. Njegov solo album “Truth” iz 1968-e, po mom mišljenju, a pretpostavljam da u tom smislu nisam usamljen, je itekako uticao na albume Led Zeppelina, ma koliko ekipa tih ljudi je odavno zajedno na razne načine bila uključena putem saradnje kroz razne vidove zajedničkih delovanja.
2010-e je svirao u beogradskom “Sava Centru”, a nije se libio da svoj stil često menja, tehniku sviranja usavršava i konstantno radi na sebi, kao i da sarađuje sa brojnim drugim izvođačima.

 

 

 

Muzički svet je izgubio velikog gitaristu, koji je svojim načinom sviranja,  delovanja i razmišljanja člesto ulazio u eksperimente i nije se zadovoljavao svojim tadašnjim statusima. Mada je bio uvek cenjen, lično često nije skrivao nezadovoljstvo, što još nešto više nije učinio za svoju umetnost, a takođe kroz život nikada nije išao linijom manjeg otpora.
Rest in Peace Jeff!

jeffbeck.com