45 godina Generacije 5! “MTS Dvorana”, Beograd 8. decembar 2022.

    
Share Button

Doajeni beogradske muzičke scene još iz davnih 70-tih godina, proslavili su u “MTS Dvorani”, 45 godina karijere. Naravno njihov performans, koji je bio podeljen na unplugged ili akustičarski deo i električni, nije mogao proći bez gostiju koji su tokom godina bili zajedno sa njima, kako u, i oko priče, tako i kao neizostavni deo karijere.

 

 

Generacija 5 je krenula vrlo jako i nihova prva dva albuma i pre toga singlovi najavili su uspešnu karijeru grupe, koja zbog raznih okolnosti nije imala kontinuitet, i nije uspela da bude ostvarena na onaj željeni način, kako je bilo zamišljeno od dvojice glavnih ličnosti grupe : klavijaturiste Dragana Ilića-Ilketa i gitariste Dragana Jovanovića-Krleta. Tokom svih ovih godina Generacija 5 je više puta menjala pevače, ali je za sobom ostavila i veliki broj pesama koje će ostati upamćene, kao : Dolazim za 5 minuta”, “Najjači ostaju”, “Umoran od svega”, “Svemu dođe kraj”, “Dubler”, “Ti samo budi dovoljno daleko”, “Ti i ja”, meni na neki način  najdražu – “Javi se”, i još nekoliko drugih za njihov repertoar i karijeru  značajnih i neizostavnih.
Najuspešniji period grupe u komercijalnom smislu, bio je kada je uloga vokalnog soliste pripadala Goranu Miloševiću. Period ranih 80-tih je i vreme njihovog trijumfa i koncerta u prepunoj beogradskoj hali “Pionir”.

 

 

 

Kasnije stvari nisu tekle tako lako, Ilketove obaveze u “RTS” -u, pauze, pomenute promene pevača, nekontinuirana diskografija i još dosta toga, učinili su da ono što se od njih očekivalo , nije adekvatno kasnije moglo biti ostvareno. Ipak, tokom 90-tih godina, njihov “unplugged” koncert često je bio emitovan na ovdašnjim TV programima i u tom periodu, tokom nekog vremena, bend je bio ponovo u “igri” i na visokom pozicijama.

 

 

 

Ali, godine su prošle, došli smo do cifre od 45 godina od osnivanja, pravo vreme da se karijera obeleži na adekvatan način, i nema sumnje da je grupa i kreativni tim asistenata učinio puno da u tehničkom smislu koncert u “MTS Dvorani” prođe na najbolji mogući način. Krenulo se sa unpplugged/akustičnim delom, uz pratnju gudačkog orkestra, da bi nakon toga usledila električna varijanta. Sastav je svirao ono najbolje iz svog repertoara. Opet ću spomenuti sjajnu verziju pesme “Javi se”, koja je i večeras zasijala pravim sjajem, a na bini tokom različitih songova, grupi su se pridruživali gosti, od Dade Topića, preko Vidoje Džindžera Božinovića, Bore Ćorbe Đorđevića, Najde, koji je u jednom dužem periodu bio glavni pevač grupe, te dečiji hor Horislavci, koji je uz pomoć  video tehnologije i prvobitne varijante za kraj otpevao “Za milion godina”, koja je bila naša verzija “Band Aid” priče, a u ono vreme veliki broj tada popularnih muzičara iz Ex-Yu je učestvovao u realizaciji.
Generacija 5 je sastav, koji je uvek u svojoj postavi imao vrsne instrumentaliste i odlične muzičare, te njihov izvođački kredibilitet nikad nije dolazio u pitanje, pa ni ove večeri, jer ovaj tim u izvođačkom  smislu poznaje sve tajne zanata. Velike pohvale za tehnički deo zaslužio je svojim angažovanjem bubnjar Boban Đorđević, koji godinama živi u L.A.-u, i koji je sa ovom ekipom davnih godina započeo priču.
Generacija 5 je sigurno tokom godina mogla puno više, njihov rock/AOR sound je bio na određeni način specifičan i generalno nekadašnja Jugoslavija, kao ni Srbija, nisu imali sastave takvog profila. Pesme ipak ostaju, kao i ljudi, ličnosti i akteri koji pripadaju ili su deo svega onoga što je činilo i čini karijeru benda.

 

Fotografije : Wood RS

 

facebook.com/Generacija5Official