VAMPIRI – “Letimo”

    
Share Button

(PGP RTS) 2022.
CD/digital
Revival/rock/pop – SERBIA

Nakon godina diskografske pauze Aleksandar Eraković-Era i njegova ekipa, napokon imaju novo  izdanje. Sastav koji je svoju priču pokrenuo 1990-e , tokom svih ovih godina koje su nama i njima išle u susret, imao je periode pauze, česte promene postava, periode popularnosti, perioda pada iste, i puno neiskorišćenih šansi koje su im se otvarale, ali nikada ne u potpunosti. Gotovo je sigurno da veliki deo krivice snose i oni sami, ali nema potrebe okretati se unazad, uglavnom deluje da su Vampiri spremni za neki novi početak i novo suočavanje sa ovdašnjom i regionalnom realnošću.

 

 

 

 

Tokom isprekidane karijere, Era i ekipa su iznedrili ne mali broj pesama koje su ljudi voleli, i preko kojih će ostati upamćeni, a početni sofisticirani rockabilly/doo-wop pristup, postepeno su upotpunjavali melodičnim uplivima popa i rocka, koji su izlazili iz bazične pomenute forme iza koje su od početka karijere stajali. Svaki njihov album predstavljao je posebnu priču, pa iako mnogi smatraju da je “Rama-Lama-Ding-Dong” njihovo najubedljivije izdanje koje do sada nisu prevazišli, po mom mišljenju “Be-be” iz 1992-e godine, tada urađen samo u formatu kasete kojeg mnogi smatraju produženim EP izdanjem ili nezvaničnim soundtrackom, pokazao je koliko bend može biti  muzički zanimljiv i uzbudljiv, kada mu teme za analizu i muzička forma idu ruku pod ruku. No, o prošlosti može puno da se priča debatuje i lamentira, ali polako stižemo do novog albuma nazvanog “Letimo”. I ovio izdanja realizovano je uz podršku “Sokoja”.
“Letimo” je album sa 8 pesama, snimanih u periodu 2019-2021 u renomiranom beogradskom studiju “O”, čiji vlasnik Oliver Jovanović je preuzeo i ulogu producenta. A svoj posao je uradio na najbolji mogući način, uspevši da ove i ovakve Vampire i njihov pristup “uklopi” u sfere sadašnjeg trenutka.
Sve pesme Vampira na albumu su izrazito melodične i slušljive, a sastav deluje kao ekipa, koja recimo nakon 30 godina snima onakav album, kakav bi se od njih mogao očekivati. Ili da otprilike prevedem, zvuče kao neki 60’s beat  ili revival sastav, koji taj neki svoj pristup modernizovano više kroz elemente melodičnog rocka i melodičnog popa uključuje kroz svoje pesme. Ali iskustvo je vidljivo, nema tu nekih preteranih iznenađenja, žanrovski je sve to pomalo pomereno, ali i dalje oni prepoznatljivi Vampiri u izmenjenoj  i redefinisanoj postavi sa Erom kao prvim među jednakima,  koračaju beogradskim ulicama, u kojima zapravo ne postoji neka preterana romantika ili žal za prošlošću, ali koju ova ekipa na svoj način je pokušala da oživi i na svoj način prenese ka publici.
Da ponovim još jednom, “Letimo” je izrazito melodičan album, a vreme će pokazati da li ćemo na sledeće njihovo diskografsko ostvarenje čekati malo duže ili vremenski malo kraće, i koliko će bend imati snage, prilike,  mogućnosti i htenja da se adekvatno suoči sa ovdašnjom (ne) tržišnom realnošću i borbom da se koliko je to moguće medjski što bolje promovišu. Jer , kao što je sveopšte poznato, ovde se ni  raniji propusti, kao i ranije zasluge, uglavnom slabo pamte, a brzo zaboravljaju.

 

facebook.com/VampiriOfficial

 

rts.rs/page/rts/sr/pgp.html