PANKRTI -“Live In Zagreb 1985″…”Turneja pomirenja”

    
Share Button

(Nika Records/BJ Promotions) 2022.
CD/digital
Punk – SLOVENIA

U petak 21-og oktobra 2022. Pankrti su sa gostima u ljubljanskoj hali “Tivoli” koncertno proslavili 45 godina postojanja.
Jedan od najznačajnijih slovenačkih sastava koji je takođe ostavio neizbrisiv trag na Ex-Yu prostorima, paralelno sa pomenutim jubilejom objavljuje  “živi” album sa 15 numera naziva “Live In Zagreb”…”Turneja pomirenja”.

 

 

Koncert je tada održan u RANS “Moša Pijade”, 9. decembra 1985. današnjem “Boogaloo”- u. Ivan Piko Stančić je bio odgovoran za mastering, dok su Saša Novak i Berislav Janković potpisnici dizajna. Lovšin i njegov tim čini se da su bili veoma raspoloženi, popularni Perot je furao intersantne fazone, bilo da su asocirali na seksualne ili političke teme, a bend u pozadini je vrlo precizno prašio veoma dobro odabran materijal, koji je pored onih obaveznih numera, često po spisku songova znao da varira, a takav je bivao slučaj na njihovim brojnim koncertima, pa se dešavalo da određeni “klasici” koje je publika želela da čuje, bivaju izostavljeni. Na koncertu u Zagrebu” Pankrti su izvodili između ostalih pesama: uvek ubedljive “Skupi”, “Gospodar”, “Vođa”, “Za železno zaveso”, “Bandiera Rossa”…. i još dosta toga. Čini se da su bili prilično raspoloženi, i  kao i da je publika koja je prisustvovala tada njihovom nastupu, mogla se na kraju razići zadovoljna onim što je čula i verovatno videla. Pankrti su bili sastav koji je u Sloveniji imao enormnu popularnost i značaj, ali se ne može izostaviti da u ostatku Jugoslavije nije bilo baš tako kao u deželi. Zanimljivo je da i danas kada pričate sa novijim, odnosno punkerima ili poznavaocima punka novije generacije ili generacija, kada ih pitate za Pankrte uglavnom ne znaju da objasne njihov značaj ili jednostavno teško prihvataju njihovu važnost. Naravno to govorim o publici sa ovih prostora van teritorije Slovenije. I nije tu samo jezička barijera u pitanju, veći neki drugi faktori, o kojima su i drugi analitičari i poznavaoci ovdašnjih kulturoloških dešavanja više puta pričali.
Pankrte sam gledao puno puta, a “Live In Zagreb 1985″…. predstavljao je jedan  od onih koncerata sa kojim su i akteri i publika jednostavno morali biti zadovoljni. Na tom koncertu su evidentno bili veoma raspoloženi, a to se čuje i oseti od samog početka nastupa. Nema sumnje da je tehnička podrška i realizacija doradila detalje i kompletirala priču na željeni način.

 

nika.si