GABOR LENGYEL – “Gold Collection”

   1
Share Button

(Croatia Records) 2022.
2CD/digital
Various genres – SERBIA

 

Klavijaturista i kompozitor Gabor Lengyel jedna je od neizostavnih ličnosti kada govorimo o muzici ovih prostora, sa dodatkom Mađarske, gde je aktivnost ovog  umetnika takođe tokom raznih perioda bila izuzetno istaknuta. Nedavno je “Croatia Records” objavila dvostruki CD značajnih ostvarenja ovog subotičkog kompozitora, nesuđenog uspešnog atletičara, a ti radovi predstavljaju samo deo ogromnog opusa autora koji je zadužio brojna pokolenja svojim brojnim ostvarenjima, pesmama, operama/operetama, muzikom za pozorište, TV,  serijale, film.

 

 

 

Karijera Gabora Lengyela je jedna od onih, koja zavređuje da stane u knjigu i u nekakavu istorijsku retrospektivu, jer tokom godina koje su iza nas i zbog različitih objektivno/subjektivnih okolnosti, brojne autorsko/muzičke, ali isto tako uredničko/produkcijske akcije gospodina Lengyela, nisu uspele na adekvatan način da dopru  putem informacija do većeg broja, gotovo je sigurno zaintersovanog auditorijuma.
Kada je studirao Muzičku akademiju u Sarajevu, predvodio je sastav Tešku Industriju, ali svojim autorskim delovanjem doprinosio je  razvoju tamošnje gradske scene 70-tih godina. Takođe je sarađivao i pisao pesme u ono vreme brojnim sarajevskim grupama/muzičarima, i imao značajnu komunikaciju i saradnju sa Duškom Trifunovićem. No, nije pisao samo za sarajevske izvođače, može se reći da su brojni umetnici iz nekadašnje Jugoslavije imali to zadovoljstvo i čast da sarađuju sa subotičkim kompozitorom.
Njegova rock opera “Zelenokosa” na mađarskom jeziku,premijerno je odigrana u Subotici 02.11.1981, a sarajevski ” Diskoton” je 1982-e godine objavio LP . U mnogo čemu kada govorimo o autorskom delovanju, Lengyel je bio predvodnik, koji se nije zadovoljavao “ostajanjem u sigurnoj luci”, već je konstantno istraživao, eksperimentisao i tražio nešto novo. Napisao je za Tešku Industriju svojevrsan muzički ep – “Nikola Tesla”, za kojeg je tekst radio pomenuti Duško Trifunović. Ali subotički autor se nije zadovoljavao bavljenjem komponovanja orijentisanom ka jednoj ili par varijanti muzičko stilskih opcija. Od progressive preko popa, od rocka preko filmske muzike i tako u krug, sve su to forme kroz koje se ogledao i nalazio subotičanin.
“Gold Collection” izdanje možemo podeliti na dva dela,odnosno muziku predstavljenu na prvom i onu na drugom disku. Na prvom se nalaze kompozicije koje je radio za brojne sastave i izvođače, pored svoje Teške Industrije tu su i Indexi, Davorin Popović, Rade Šerbedžija , subotički blueser Robert Tilly, Gordana Vidaković, Dušan Svilar…. dok su na drugom njegova instrumentalna ostvarenja,koja obuhvataju rekoh tek jedan mali deo opusa muzike koju je radio za pozorište, TV, film…
Sigurno je da bi se mogao gotovo istovetnog kvaliteta objaviti još jedan dvostruki CD sa ovakvom koncepcijom, ili u nekoj budućnosti jedan poveći komplet od 7/8 CD-a. Gabi je to svakako zaslužio, a njegova karijera koja zbog raznih događaja nije imala skladan kontinuitet, kao i period delovanja u Mađarskoj zavređuju jednu dodatnu analizu i dodatne informacije.

 

crorec.net