NENAD VASILIĆ TRIO – “Live”

   1
Share Button

(Jugoton / Croatia Records) 2022.
CD/digital
Jazz

 

O basisti Nenadu Vasiliću i njegovom   radu i delovanju, mali broj osoba koji prati dešavanja unutar jazz sfere, a da dolazi sa Ex -Yu prostora, je sasvim sigurno bar delimično upoznat. Pri tome mislim na one, više usputne pratioce ne samo  dešavanja unutar pomenute žanrovske forme, jer oni ozbiljniji slušaoci, kolege i drugi akteri, itekako dobro znaju koliko je ovaj  kreativni umetnik tokom proteklih godina uradio, ostvario i realizovao.

 

 

Njegovo kontinuirano prisustvo, ne samo kao soliste, muziciranje kroz svoj sastav, uloga pratećeg muzičara, studijskog izvođača, profesora, muzičkog edukatora, dodajmo i  inovatora kada su u igri tendencije na terenu etno/Balkan jazza, je evidentno u Evropskom i svetskom muzičkom okruženju.
Pri svemu tome, gospodin Vasilić je jedan od retko prijatnih sagovornika, istovremeno izvanredan poznavalac ne samo jazza i ovdašnje etno tradicije, čija pojava je sasvim sigurno donela nešto pozitivno, novo, drugačije, raznovrsnije u svetu globalne zabave, ma kakva ona u svojoj strukturi, formi, sadržaju bila.

 

 

 

 

Nenad Vasilić je u beogradskim prostorijama “Jugoton/Croatia Recordsa” pre par meseci upriličio promociju aktuelnog “Live” izdanja, na kojem se našlo 8 numera/tema. Pet snimljenih u bečkom”Radio Kultur Haus-u”, 27.septembra 2019-e i 3 u niškom “Narodnom pozorištu” 29.oktobra 2017-e. Sa Vasilićem su u bendu važnu ulogu odigrali/imali i saradnici : harmonikaš Marko Živadinović i saksofonista Romed Hopfgartner. Na koncertu u Nišu, ulogu saksofoniste preuzeo je Ukrajinac Andrej Prozorov. Šest od 8 kompozicija su autorsko delo Vasilića, dok Živadinović potpisuje dve numere.
Snimci iz 2019-e i 2017-e, kao i praktično uvek kada sviraju pomenuti muzičari, odišu sigurnim izvođenjima, pomalo nesvakidašnjom “stabilnošću” kada se interpretira jedno ovakvo postavljeno viđenje, gde živost i energija balkanskih i ovdašnjih etno ritmova i fraza, na jedan suptilan način se uklapaju kroz solo iskorake svakog pojedinca . Izazovne solaže sve trojice aktera, nijednog momenta ne prerastaju u improvizacije, čiji se potencijalni kraci “gube” u bazičnoj postavci same numere. Sve je od prvog do poslednjeg trenutka pod potpunom kontrolom aktera, koji sa lakoćom iz jedne ” etno igre” , prelaze u svirački dijalog samo njima prepozatljiv, gde tonovi koji izlaze iz njihovih instrumenata stvaraju takvu atmosferičnost, koja je imanentna  izuzetno kvalitetnim izvođačima, autorima i kreatorima “magičnih” tonova.
“Live” jeste očekivano izdanje Nenad Vasilić Tria, a opet dovoljno drugačije/različitije , od brojnih prethodnih,  kojim lider ovog malog orkestra sa svojim saradnicima pokazuje kako konstantno otkrivanje i distribuiranje novih/drugačijih izvođačkih sadržaja, u njihovom slučaju postaje “obavezujuća” konstanta.

 

vasilic.com

 

jugoton.net