VELIKI ODMOR – “Anubis”

    
Share Button

(Self-released) 2022.
EP/digital
Progressive metal/melodic metal

Veliki Odmor  su sastav koji dolazi iz Novog Sada, a svoj prvi album objavili su 2018-e godine. Tokom aprila, ove 2022-e, realizuju EP sa tri numere naziva : ” Anubis”. Nazivi songova sa izdanja su : “Uriel”, “Murmur” i “Anubis”.
Inače grupa deluje u postavi kvinteta, a za  produkciju, miksovanje, mastering  i snimanje bubnjeva bio je zadužen Miroslav Majkić – studio “Piknik”.

 

Kroz tekstualnu formu koja obuhvata elemente epske mistike, kao i njihovo unutarnje viđenje nazovima to nekakvog mističnog okruženja, provejava muzički iskorak koji se oslanja na postulate progressive metala sa jedne i melodic metala sa druge strane. Ako im tekstovi i generalna tekstualna poruka po mom  mišljenju nisu jača strana, samo muziciranje zaslužuje pohvalne epitete. Vrlo intersantno vokaliziranje , praćeno mudrom, nikako jednosmernom gitarskom riffing pratnjom, pametni aranžmani, kao i vešte promene atmosfere i raspoloženja, karakteristika su kompletnog materijala, odnosno sve tri prisutne pesme, koje bend inače  interpretira na maternjem jeziku. Nema puno soliranja, ali kompaktnost i koherentnost ekipe, uz izraženu melodičnost, uspešno dopunjuju određene ipak prisutne manje nedostatke.

 

 

Veliki Odmor, dakle na neki svoj način kombinuju progressive i melodic metal, poseduju dovoljno elemenata originalnosti, opet ponavljam tekstualna poruka bi morala biti bolja, ali novosađani su pokazali kakve adute drže i imaju u svojim rukama i glavama.

 

facebook.com/velikiodmorbend

 

velikiodmor.bandcamp.com/album/anubis-ep