JOZEF NADJ – “Twenty Twenty One”

   1
Share Button

(Multimedia Music) 2022.
CD/digital
Fusion/jazz/funk –  SERBIA/USA

Beogradski izdavač “Multimedia Music”, nedavno je objavio album violiniste Jozefa Nadja, u nastavku teksta koristiću pravilno korišćenje  imena i prezimena – Jožefa Nađa, naziva “Twenty Twenty One”. Inače gospodin Nađ je rođeni Pančevac, koji poslednjih dvadesetak godina živi u Bostonu.

 

 

 

Klasično i jazz edukovan, tokom godina, naročito perioda boravka u USA, radio je i sarađivao sa brojnim poznatim i etabliranim muzičkim imenima, bilo da su “došli” sa teritorije jazza ili rocka. Na svom instrumentu pokazuje izuzetnu virtuoznost i znanje, a preslušavajući snimke koje je realizovao, jasno se može doći do zaključka da mu poznavanje više žanrovskih formi ni najmanje nije strano, niti predstavlja nepoznanicu.
Pre aktuenog ostvarenja”, koje se prethodno pojavilo u digitalnoj varijanti 2021-e,  Jožef je snimio još dva solo albuma : “Digital World” iz 2009-e i “Dark Green Yet Blue” iz 2016-e. U samoj Srbiji i regionalnim prostorima promotivni support imao je i ima od strane “Know How Production”-a. “Twenty Twenty One”,za razliku od prvobitne digitalne varijante izdanja na kojem se našlo 7 instrumentalnih tema, ima i bonus – “Little Wing” poznati song Jimi Hendrixa.

 

 

 

 

Pri samoj realizaciji albuma Jožef je imao podršku što srpskih što ameičkih muzičara, koji su svojim muziciranjem doprineli da teme sa albuma zazvuče što je moguće kvalitetnije, ubedljivije, sigurnije, izazovnije, suptilnije…. Iako su različiti instrumentalisti participirali na različitim snimcima, neki od njih na većem broju, neki samo na jednoj ili dve numere, tokom preslušavanja materijala stičete utisak da sve vreme pred sobom imate uigran i usviran sastav, koji od prvog do poslednjeg takta, zna šta hoće.
“Twenty Twenty One”, obiluje energijom svakog pojedinca, ponajviše lidera priče, a same instrumentalne numere poseduju čvrstinu, jak izvođački naboj i stilsku izgrađenost. Autorski radovi gospodina Nađa i način njihove interpretacije najviše pripadaju varijanti modernog fusiona, kroz kojeg se prepliću logično jazz i takođe funk elementi. Pojedini analitičari i recenzenti bi elemente funka  stavili na “prvo” mesto,  mišljenja sam ipak da fusion kao generalni pristup predstavlja centralni način komunikacije sa postavljenim temama violiniste i njegovih saradnika. Da, nekada u davnim 70-tim godinama mnogi bi dodali da je to  onaj pravi jazz-rock, ali se sama muzika modifikovala tokom godina, kao i prateća terminologija. Akteri izdanja takođe improvizuju u primerenoj, ali ne suvišnoj meri, promene raspoloženja pri muziciranju su takođe očigledne, a vidljivo je da su akteri uživali dok su aranžmanski kreirali postavljeni materijal.
“Twenty Twenty One” je ubedljivo izdanje i ostvarenje Jožefa Nađa i njegovih uglavnom etabliranih saradnika, prema kojem naročito ako ste pristalica pomenutih izražajnih formi, pretpostavljam da bi ste mogli imati više nego pozitivan odnos i podržavajući stav.

 

multimedia-music.com

 

jozefnadj.com