VRPCA – “Oko sfere”

   1
Share Button

(Vrpca/Stivi Music) 2021.
CD/digital
Alter rock/various genres – MONTENEGRO

Iz Podgorice dolazi sastav naziva Vrpca, koji postoji od 2012-e godine, mada su članovi postave imali ranijeg iskustva muziciranja i bavljenja rock kulturom. Dakle reč je o bendu koji je pre same realizacije svog debi albuma, imao jasnu predstavu o svemu onome što je želeo da ponudi, prikaže i realizuje na svom prvencu, koji je čekan i dočekan, sa ove vremenske distance vidimo nakon dugih devet sezona.

 

 

 

 

“Oko sfere” je album na kojem se našlo 9 songova, snimanih u studiju “Stivi” u Spužu, pod producentskom palicom Stefana Pantovića, od kraja januara 2020-e do sredine juna 2021-e. Sam album prilično verno, a dodao bih i realistično otkriva intersovanja ove ekipe, koja se sa jasnim kritičkim osvrtom bavi temama koji okupljaju njihovu svakodnevnicu i ovdašnju sveukupnu nimalo ružičastu realnost. Izvođačko iskustvo je primetno, takođe jedan urbani i gradski “duh”, dok sam muzički pristup predstavlja kombinaciju prevashodno alter rock varijanti , koje  grupa kombinuje sa nekim drugim prevashodno rock idiomima, mada kroz dve pesme ima i određenih hip-hop dodataka, koji su uspeli da upotpune aranžmansko bogatstvo songova, naročito numere  koja otvara izdanje, naziva ” Podgoričanos”.

 

 

 

 

Kao sastav Vrpca zvuče uigrano i usvirano, pesme kao celina poseduju poruku, što je još važnije izgrađeni stav, iako je vidljivo, što ne predstavlja nikakvu manu, da su songovi uglavnom različiti među sobom. “Oko sfere” predstavlja onu vrstu albuma, koji možda ne osvaja na prvu “loptu”, ali kojeg postepeno otkrivate, i nakon par slušanja, postaje vam jasnije “šta je pisac hteo da kaže”.
Podgorički sastav je realizovao album sa kojim u globalu može biti zadovoljan, ali kojem prava promocija tek predstoji. Kako albuma, tako i njihove dolazeće karijere, kojoj bi tek trebao da sledi put izlaska iz matične teritorije i domaćeg terena. Po svemu onom što se dalo čuti na njihovom debiju, Vrpca su ozbiljan akt, čiju poruku realno je neće prihvatiti tako lako oni, nazovimo ih usputni slušaoci ili konzumenti, već mnogo više  bolji poznavaoci muzičkih i generalno posmatrano kulturoloških kretanja i tendencija.

 

facebook.com/bandvrpca