HIGHWAY – “Skica za portret”

   1
Share Button

(Croatia Records) 2021.
CD/digital
Pop/pop-rock – MONTENEGRO

“Croatia Records” je nedavno objavila debitantski album sastava iz Podgorice, koji se odaziva imenom – Highway. Moram priznati da je samo ime grupe  ovde tokom godina dosta rabljeno, postojalo je nekoliko sastava u regionu istog naziva, setimo se samo novosadskog Highwaya koji je u jednom periodu “pretio” da nešto više uradi na tadašnjoj srpskoj sceni.

 

 

 

 

Takođe sam naziv Highway, nikako ne ide ruku pod ruku sa onim što u muzičkom smislu nudi podgorički akt. Highway su više  na terenu pop/ pop-rocka, koji je možda imao tendencije da se približi nekim internacionalnim uzorima, ali po svemu sudeći, nakon preslušanog materijala jasno je da je njihov način razmišljanja bliži nazovimo to ovdašnjim estradno-glamuroznim tendencijama. No, to je njihov izbor, ali stvari uvek treba nazvati pravim imenom.
Sastav jeste ponudio autorski materijal, na albumu se našlo 10 songova, koji su izvedeni na maternjem jeziku, a videoklip “Svjetlija strana ulice”, nominovan je za nagradu “Adria Music Video Awards 2020”. Na albumu je sastav sarađivao sa etabliranim producentima i muzičkim znalcima : Tihomirom Preradovićem i Darkom Juranovićem, i sa pravom se može reći da je pomenuti dvojac doprineo da u tehničkom smislu stvari funkcionišu na koliko je to moguće bolji i ubedljiviji način.
Pesme Highwaya su melodične, ali i isto tako prilično jednolične, jednosmerne, nedostaje raznovrsnosti, različitosti, pa čak i energije, koja je potisnuta željom da se što više toga “kaže” i poruči, ali ta i takva poruka uglavnom je identična od početka do kraja. Highway rade u postavi : Petar Tošić, Luka Vojvodić i Marko Pešić, a za vrlo intersantan artwork covera izdanja zaslužna je Anna Kuti-Krvavac.
“Skica za portret” je album koji jasno  otkriva i pokazuje u muzičkom i izražajnom smislu  intersne sfere članova postave.
Pristalice ovakve muzike će najverovatnije pronaći neke od pesama, koje će im privući pažnju, mada šire posmatrano, ovo nije album sa čijom muzikom se duže provodi slobodno vreme.

 

crorec.net