ZLATNI PRSTI – “Igraj rege”/”Prsti od plastike”

   1
Share Button

Format : 7”Single
Izdavač : Jugoton
Kataloški broj : SY 23303
Godina izdanja : 1977.
Žanr : Reggae /rock

Istorija srpske i jugoslovenske muzičke scene, svakako bi bila siromašnija bez uloge koju je imao sastav iz Zaječara – Zlatni Prsti. Na našu veliku žalost i neizmernu tugu, lider grupe, frontman i glavni autor, Momčilo Moša Radenkovioć, 19.04. ove 2021-e okončao je svoj životni put u svojoj 70-oj godini, nakon duže i teške bolesti.

 

 

 

Zlazni Prsti, koji su tokom jednog dela karijere “transformisali” svoje ime u Nokaut, svoj najvažniji period i na neki način najplodotvorniji imali su tokom druge polovine 70-tih godina, iako je njihova karijera imala nastavak i u 80-tim. Objavili su dva albuma, pet singlova,  snimili jedan album sa pevačem narodne muzike Bobanom Zdravkovićem, sarađivali su i sa drugim muzičarima, o njima je snimljen i jedan dokumentarni film, a dugi niz godina na kompletnom prostoru Timočke Krajine, bili su neprikosnovena pojava, koja je konstantno “uživo” bila aktivna, i bez koje nije mogla proći praktično niti jedna važnija muzička manifestacija.
Moša Radenković, lider grupe je  bio i jedan  od rodonačelnika dugogodišnje “Zaječarske gitarijade”, i osoba bez koje muzički život u pomenutoj regiji dugi niz godina nije bio praktično zamisliv.
Zlatni Prsti možda nisu uspeli da ostvare onoliko koliko su mogli i želeli, bilo je i opravdanih, kao i onih manje opravdanih razloga zašto je to tako, ali ne mali broj njihovih pesama, ostaće upamćen, a nekoliko popularnijih se i dalje  često emituju po ovdašnjim radio programima/emisijama.
Jedan od njihovih singl izdanja, koji je naročito bio popularan na beogradskim radio stanicama je song sa glavnom numerom “Igraj rege”, zaraznim refrenom, i u stvari  blagom parodijom na reggae sound, koji je u ono vreme kao žanrovska forma sve više uzimao prostora i u svetskim i ovdašnjim okvirima. Melodija, reggae ritam, malo ublaženog funka,refren koji se pevuši  u svako doba i evo hita, koji nije predstavljao nešto najbolje i najkvalitetnije iz Radenkovićevog kreativnog opusa, ali je verovatno najveći broj konzumenata, kako onih koji su pratili dešavanja na rock-pop sceni, tako i onih koji su “slučajni” prolaznici, znao za pesmu.
Na “B strani” Zlatni Prsti su upriličili vrlo intersantan instrumental naziva “Prsti od plastike”, gde funkoidni zvuk klavijatura i  “unisona” gitara, vode numeru od početka do kraja.
Zlatni Prsti su da ponovim još jednom mogli mnogo više, ali ni ovoliko koliko su uradili, veliki broj drugih aktera nikada neće. Zaječar i Timočka Krajina nisu imali, a teško i da će imati, bez obzira da li će se u budućnosti pojaviti eventualno u autorskom smislu neki značajniji sastav ili izvođač, grupu koja je ostavila tolikog traga i sastav bez kojeg se praktično više od decenije teško mogao zamisliti zabavno-muzički život u pomenutom regionu.