RIBLJA ČORBA – “Beograd 1981”

    
Share Button

(Fidbox/Čorba Records) 2020.
CD

Mnogo toga se dešavalo unutar redova Riblje Čorbe, a i sa samim sastavom tokom poslednjih nekoliko godina. Odlazak Miše Aleksića, basiste grupe, koji je u samom bendu  imao i znatno izraženiju ulogu, nego jedan nazovimo to nestandardan ili neklasičan član ritam sekcije . Miša je bio i organizator, povezivao je redove, i u svakom momentu bio spreman da u ime grupe izađe pred javnost i saopšti informacije o radu  ili budućim planovima.

 

 

 

Zdravstveno stanje Bore Đorđevića, koji je nažalost takođe turbulentno, uz dodatne možemo to nazvati političke poteze, uticali su da grupa intenzivnije dođe u centar intersovanja ovdašnje javnosti. Haotično stanje stvari u njihovoj izdavačkoj kući, za koju su poslednjih godina objavljivali albume – “City Records”, uz dolazak pošasti i poznate pandemije, doprineli su da njihov poslednji studijski album ” Da tebe nije” (2019.) prođe potpuno nezapaženo, da ne kažem apsolutno nezapaženo.
No i ovakav naš svakdašnji život, kakav god da je ide dalje, a sa njim i dešavanja na razređenom muzičkom nebu, gde albumi i izdanja izlaze, i to u ne baš maloj meri.
“Fidbox”, zajedno sa “Čorba Records”-om objavljuje prvi u nizu tkzv. official bootleg izdanja, koncertni CD Riblje Čorbe, naziva “Beograd 1981”. Na njemu se našlo 10 numera snimljenih “uživo” na koncertu u beogradskoj, preciznije novo beogradskoj “Hali Sportova” 28.03.1981. uz bonus dodatak dve pesme – “Ostaću  slobodan” i “Nemoj srećo, nemoj danas”, snimljene na koncertu u “Domu Sportova” Zagreb, 20-tog juna 1981-e.
Šta reći o samom izdanju, u startu zanimljivom i kolekcionarima zbog ograničenog tiraža od 200 primeraka, na kojem je svirala ona prva postava sa Rajkom Kojićem na solo gitari i Momčilom Bajagićem Bajagom-Bagerom, kako je uobičavao Bora da ga zove u one vreme na ritam gitari.
Čorba je svirala i izvodila pesme iz svoje prve faze, osetila se i osećala se velika energija, koju su tada kao grupa distribuirali ka sebi i publici, kao i vidljivi entuzijazam i želja da se izvuče maksimum iz svake pesme. I pored tehničkih manjkavosti i nedostataka, upravo ta energija koju je imao koncert Čorbe u dobroj meri je potvrđivala zašto su naročito u toj prvoj fazi karijere,  bili voljen sastav. Pesme kao što su “Zvezda potkrovlja i suterena”, “Vrlo vrlo zadovoljan tip”, “Ostaću slobodan”, “Evo ti za taxi”, tada su zvučale ubedljivije, iskrenije, realističnije, nego što je slučaj poslednjih godina kada ih ponekad ( ne sve navedene ) zasviraju na svojim koncertima. Uostalom Vicko Milatović, bubnjar grupe, snimao je praktično da ne kažem sve, ali 90 % koncerata  i nastupa svog benda, tako da u budućnosti možemo očekivati još ovakvih “live ” izdanja. Naravno na radost brojnih fanova grupe , od kojih budimo realni, mnogi im nisu i neće oprostiti određene greške, naročito one političko/politikantskog tipa koje su radili, i iza kojih su dobrovoljno ili nerado stajali.

 

fidbox.rs