VOODOO POPEYE & JOVAN PETROVIĆ – “Mantriks”

    
Share Button

(Multimedia Music) 2021.
CD/digital
Electronic/hip-hop – SERBIA

Nedavno se na ovdašnjem srpskom i regionalnom tržištu pojavilo zanimljivo izdanje dvojice već duže vreme prisutnih i aktivnih aktera – Voodoo Popeye-a i Jovana Petrovića, naziva “Mantriks”.

 

 

 

Voodoo Popeye,  jedan od pionira domaće hip-hop priče,  i multimedijalni umetnik Jovan Petrović, snimili su album sa 8 songova koji predstavlja neku vrstu zvučnog eksperimenta, kao i tekstualne “otvorenosti”, gde se electronic elementi i hip-hop pastiche ujedinjeni sudaraju na kreativan, zanimljiv, nesvakidašnji način. Za tekstove je bio logično zadužen Popaye, a Jova Petrovič je autor muzike, zaslužan za miks, ujedno se predstavio i kao multiinstrumentalista i producent.
Osam ovde priređenih numera u tekstualnom smislu bave se temama koje je Popaye promovisao i  na svojim ranijim izdanjima, tako da prisutni songovi dodiruju ovdašnju svakodnevnicu, socijalnu realnost, politička iskakanja, samo-ironijske detalje, pa i zabavno-lirične iskorake. Elektronski deo, iza kojeg stoji gospodin Petrović je višeslojan, stilski u pozitivnom smislu “turbulentan”, a česte promene ritmičkih detalja sa originalnim i neobičnim aranžmanskim rešenjima, karakterisatika su praktično većine priređenih i postavljenih numera. Dakle, ovde je reč upravo o jednoj kombinaciji electro i hip-hop idioma, koji  ne ulaze tako lako na prvo slušanje, ali ne poseduju ni delić banalnosti, već zahtevaju ozbiljno “druženje” i sveopšti analitički pristup. Sasvim je jasno da se ovde nije išlo na bilo kakvu varijantu eventualne komercijalnosti ili  tkzv. dodvoravanja slušalačkom auditorijumu, već sama kreativnost  ima centralnu primenu.
“Mantriks” možete doživeti na razne načine, no nema sumnje da su se akteri potrudili da,    ponoviću još jednom, u kreativnom smislu ponude nešto drugačije od već viđenog, bilo da su u igri electro tendencije ili hip-hop.

 

multimedia-music.com