PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA – “Prismojeni?”

    
Share Button

(Nika Records) 2020.
CD/digital
Rock/melodic rock/blues rock/funk – SLOVENIA

Iako se van teritorije Slovenije, a pri tome najviše  mislim na prostor EX-Yu o njima vrlo malo zna, ljubljanski sastav Prismojeni Profesorji Bluesa su sastav čija aktivnost datira od 2008-e godine. Zajedno sa aktuelnim, objavili su tri albumska izdanja, a imali su čak i turneju po USA.

 

 

 

“Prismojeni?” je njihov aktuelni album na kojem se našlo 9 songova. Sastav pesme interpretira na maternjem jeziku, tekstovi su intersantni, zanimljivi, znaju biti zabavni, a samo muziciranje bazirano je na kombinaciji rock/melodic rock i blues rock elemenata, kroz koje se takođe provlače funk, te povremeni rap elementi. Dodao bih da njihova ovako slobodnija rock forma, zna biti ispunjena još po nekim žanrovskim idiomima. Vrlo često kroz songove dominira zvuk klavijatura, i u samom načinu sviranja ( ne i u vokalnim rešenjima), provejava duh nekih prošlih vremena. Svirački su vrlo ubedljivi i pretpostavljam da i zbog jednog naveo sam već slobodnijeg prihvatanja rock žanrovskih idioma, znaju biti intersantni “uživo”, odnosno ubedljivi  na koncertnom podijumu.

 

 

 

 

“Prismojeni?” sadrži uglavnom ujednačen materijal, kojeg treba posmatrati kao povezujuću celinu, gde određena pesma posmatrana izdvojeno, ne opisuje adekvatno poruku i stav benda. Dakle, album treba posmatrati kao skladnu celinu.
“Prismojeni?”  otkriva adute grupe, ma kakvi oni bili posmatrani iz više uglova, koja na autohton način uspeva da spoji novije, odnosno savremenije muzičke tendencije, sa starijim vrednostima.

 

nika.si