KORNI GRUPA/KORNELIJE KOVAČ – “Original Album Collection”

    
Share Button

(Croatia Records/PGP RTS) 2020.
6CD/digital
Rock/progressive /electronic – SERBIA

 

Poslednjih dana odlazeće 2020-e, na radost velikog broja ovdašnjih ljubitelja muzike, kao i naravno kolekcionara, “Croatia Records” i “PGP RTS” objavili su box set od 6 CD-a, kojeg čine radovi Korni Grupe i Kornelija Kovača.

 

 

 

 

Korni Grupa je pre izvesnog vremena održala veliki reunion koncert u beogradskom “Sava Centru” , koji se nije nažalost održao baš onako kako je zamišljen, i ostao je žal što potencijalni come back ovog sastava nije koju godinu ili dekadu-dve ranije realizovan, no životne okolnosti i odluke aktera bile su takve kakve su, i dobili smo realnost koja je takva – kakva jeste.
“Original album Collection”, serija koju inače “Croatia Records” upriličuje, ovde sadrži  3 full-length albuma/izdanja Korni Grupe : debitantski  iz 1972-e, “italijanski” album kako su ga u ono vreme nazivali, naziva  “Not An Ordinary Life” iz 1974-e, a sastav je tada za inostrano tržište ime benda “transformisao” u Kornelyans,  i  dvostruki LP “Mrtvo more” iz 1975-e, koji je predstavljao po rečima samog lidera grupe gospodina Kornelija Batu Kovača – labudovu pesmu.
Bata Kovač sa druge strane imao je i nakon Korni Grupe puno posla, pisao je muziku za pozorište, tv, filmove,  ovdašnje izvođače , komercijalne i uspešne, estradne i one malo manje estradne, ali je takođe snimao  i albume, koji su pokazivali  raskošnost i jasan autorski stav, koji je kada se radilo o onim tkzv. ozbiljnijim  pesmama, naginjao ka progressive tendencijama. Takav je ne u potpunosti, ali u jednoj određenoj meri i album “Između svetlosti i tame” iz 1977-e godine, gde se itekako osete elementi progressive, jazzy, fusion nasleđa ali i songova koji su posedovali melodičnost i slušljivost. Kornelije je jedan vremenski period svog životnog i muzičkog egzistiranja proveo u Engleskoj i Španiji, a iz tkzv. “engleske priče”, nastala je muzika koja se našla  na albumu “Why” iz 1980-e godine. Tada je sarađivao sa britanskim muzičarima, a grupa koja je učestvovala u realizaciji nazvana je K2. Podsetimo se da nekih dekadu i po kasnije njegove ćerke će sa tim imenom krenuti stazama muzičke karijere. “Why” je bilo izdanje koje je trebalo predstavljati mirniji prelaz između rock/fusion/progressive elemenata i nekakvog  post novotalasnog nasleđa, sa neskrivenim primesama popa, a kako je zamišljeno, tako je na kraju i realizovano, upravo negde na pola puta između različitih stilskih varijacija. “Sampled Moon” iz 1986-e godine je u dobroj meri bio neočekivano “vedar” album, bar kad su u pitanju Batina solo autorska razmišljanja, sa njegovim tadašnjim viđenjem elektronike, koja je u dobroj meri išla u korak sa internacionalnim trendovskim tendencijama.
Nema sumnje da “Original Album Collection”,  Korni Grupe i Kornelija Kovača predstavlja na jednom mestu obavezujuće štivo ako pratite ili želite nešto više da saznate o istoriji EX -Yu popularne muzike, bez obzira da li lično imate ili nemate afinitete prema ostavštini sastava i samog gospodina Kovača, jer oni su  sa svim svojim dobrim, manje dobrim i onim lošijim  stranama, itekako obeležili jedno vreme koje je iza nas.

 

crorec.net