DJORDJE ILIJIN – “Flying In The Dream”

    
Share Button

(Multimedia Music) 2020.
CD/digital
Progressive/ambiental – SERBIA

Kada govorimo o domaćoj, odnosno EX-Yu progresivnoj muzici, sastav koji je u dobroj meri obeležio svojim delovanjem pomenuti pravac i žanrovsku formu je beogradski Tako. Jednu od vodećih uloga imao je   autor,klavijatuirista, flautista, usno harmonikaš – Djordje Ilijin.

 

 

 

 

Rođen u Sremskoj Mitrovici, njegov muzički staž započet je u tom gradu, a muzika kojom se tokom godina bavio, obuhvatala je brojne oblasti, sa uglavnom  ondašnjih ali i ovdašnjih aspekata, nekomercijalnog prizvuka. Gospodin Ilijin se uvek  prema muzici  odnosio na ozbiljan način,   tragalački i istraživački, gotovo po pravilu željan novih saznanja i novih zvučno-kreativnih upoznavanja. Objavio je 1983-e godine solo album “Zabranjeno prisluškivanje” za zagrebački “Suzy”, takođe radio i snimao sa satavom/projektom Itaka. Dugo godina je boravio u Sjedinjenim Državama, a nedavno se vratio u Beograd.
“Flying In The Dream” je album objavljen tokom marta meseca ove 2020-e, na kojem se našlo 16 tema/numera, koje je  sam osmislio, snimio, aranžirao i postavio gospodin Ilijin, a sve je to realizovano u “Ilijin Music Rec. 66”, Thompson St. New York. Za intersantan artwork covera izdanja zaslužan je Ištvan Fujkin, a Djordje navodi Roberta Nemečeka, Ted Yanina i Vladu Negovanovića, kao ličnosti koje su mu pružale tehničku i mentalnu pomoć.
“Flying In The Dream” je koloritan album, evidentno “umirujuće” atmosfere, ali nikako monoton ili “usporen” ako analiziramo samu motoričnost postavljenih tema.Sveobuhvatni analitički pristup je prisutan, a iako sam sound zna da na slušaoca opuštajuće deluje, aranžmani su prilično složeni,višeslojni, “široki”, kao nekakav zvučni horizont ili neko zamišljeno nepregledno prostranstvo. U samom kompozitorskom pristupu autor koristi ne malo,  nazovimo to neo-klasičnih detalja, njemu bliskih iz progressive dana i perioda rada sa grupom Tako.
Sve u svemu, raduje povratak Djordja Ilijina u ovaj ovdašnji haotični muzički svet, kao i njegov generalni povratak u ove krajeve. “Flying In The Dream” je takav album koji zasigurno nijednog trenutka neće razočarati sve one starije poklonike ovakve muzičke forme, kao i one koji su upoznati sa ranijim njegovim radovima, a sam materijal dovoljno i jasno ide u korak sa savremenim tendencijama unutar progressive/ambiental tendencija.

 

multimedia-music.com