PSIHOKRATIJA – “Eight Wanderings Of The Soul”

    
Share Button

(Young And Cold) 2020.
LP/digital
Electronic/dark wave – SERBIA

Psihokratija predstavlja jednu od vrlo ozbiljnih pojava na ovdašnjem electronic nebu. Projekat/bend, već neko vreme duo, predvođen idejnim tvorcem Gorjanom Krstićem, kojem u autorskom, vokalnom i svakom drugom smislu asistira Nenad Cvetičanin-Cepi, takođe  frontman značajnog niškog sastava Arnold Laine & Alhemija, nedavno je sačekao izlazak vinilnog izdanja aktuelnog albuma, koji se prvobitno “pojavio” u digitalnoj varijanti, naziva ” Eight Wanderings Of The Soul”.

 

 

 

Izdavač  LP-a je nemačka kuća “Young And Cold”, pa su tako potencijalnim vinilnim sladokuscima 8 songova sa ovog izdanja dostupna i ovim putem.
Pomenuti Gorjan Krstić je inače priču o Psihokratiji, a imao sam prilike više puta da pišem o njegovim i njegovog /projekta aktivnostima, pokrenuo krajem 80-tih godina, nastavio tokom 90-tih, nakon čega je usledio period hibernacije, te povratak u sadašnje vreme.

 

 

 

 

Krstić i Cvetičanin su veoma ozbiljno  rešili i odlučili  da kroz electronic varijantu ponude svoje viđenje sadašnje realnosti, postavljajući brojna pitanja, nudeći takođe odgovore, koji nas uvode u dolazeću neizvesnost,  pedantno uspevši da trasiraju autorsko/muzičke ideje kroz pomenutu žanrovsku formu. A ta i takva forma u velikoj meri uronjena je i u postulate 80’s darkwave-a, zvuka i pravca  koji je ovde, konkretno u Srbiji vrlo malo bio zastupljen od strane ovdašnjih aktera, znamo da  su mnogo više u ono vreme tu priču distribuirali Slovenci i nešto manje sastavi iz Hrvatske.
Složena aranžmanska rešenja, istančana atmosferičnost, prelamanje postavljenih ideja/razmišljanja i samo muziciranje koje nijednog trenutka nije jednolično ili jednobrazno, karakteristika su materijala Psihokratije, koji je inače interpretiran na engleskom jeziku.
Mix mastering, delo je Zorana Cvetkovića, dok je idejni tvorac artworka covera izdanja bio Goran Lončarević, inače glavna ličnost “PMK recordsa”.
Psihokratija je album koje će probuditi intersovanje novijih electronic freakova, kao starijih darkwave poklonika, a nema sumnje da su se akteri potrudili i pobrinuli da snime, odsviraju i na kraju plasiraju vrlo ozbiljno ostvarenje, snažnih asocijacija,poruke, kao i emocija.

 

psihokratija.bandcamp.com/album/eight-wanderings-of-the-soul