SHIRLEY KING – “Blues For A King”

    
Share Button

(Cleopatra Records/Cleopatra Blues) 2020.
CD /digital
Blues/soul/rock – USA

 

Pre nešto više od mesec dana, tačnije 19-og juna 2020. ćerka neponovljivog i malo je reći legendarnog kralja bluesa – B.B. Kinga, Shirley King, objavila je svoj treći po redu album, naslovljen “Blues For A King!”.

 

 

 

“Jump Through My Keyhole” (1992.) je bilo izdanje sa kojim je debitovala, a “Daughter Of The Blues” realizovan  sedam godina kasnije (1999.), je bio drugi album sa kojim je uslovno rečeno ozbiljnije svetska javnost orijentisana ka bluesu i sličnim formama obratila pažnju na ovu damu, koja na svoj način nastavlja porodičnu tradiciju.
“Blues For A King” sa 11 songova, predstavlja neku vrstu muzičkog vremeplova, gde možemo čuti veliki broj poznatih pesama iz dosadašnje istorije popularne kulture, a navešću samo neke od  prisutnih : “That’s All Right Mama”, “Feelin’ Alright”, “Can’t Find My Way Home”, “Johnny Porter”, “Hoodo Man Blues”…Posebnu poslasticu čine gosti na albumu, velika imena ne samo blues istorije, koji su svojim muziciranjem doprineli da “Blues For A King”, dobije na dodatnoj specifičnoj težini. Svojim prisustvom, muziciranjem i interpretacijama,  album su “ukrasili” : Joe Louis Walker, Elvin Bishop, Steve Crooper, Pat Travers, Robben Ford, Arthur Adams…
Sam pristup songovima , kao i način interpretacije gospođe King, uz dodatak izmenjenijih izvođačkih i aranžmanskih rešenja, dovodi nas do zaključka da ono što se čuje preko ovde  prisutnih songova pored bluesa, dodiruje elemente soula, rocka, mnogo toga između, ali nas takođe  vraća u neke prošle periode, a sama postavka i način realizacije mnogo više vode ka jednoj emotivnijoj, a manje tehnički ubedljivoj varijanti, što je u svakom slučaju daleko ispravnije i važnije.
“Blues For A King” je album kojeg kada jednom budete slušali, vrlo brzo ćete poželiti da mu se vraćate, jer ne mali broj prisutnih pesama naprosto “traži” da ih ponovo  preslušate i osetite atmosferu, koju su akteri svojim načinom interpretacije ponudili i reflektovali.
“Blues For A King” je izdanje koje zavređuje visoke pohvalne epitete, bez obzira što u ovom slučaju samo autorstvo nije prisutno kao obavezujuće/uslovljavajući element.

 

facebook.com/daughter-of-the-Blues-Shirley-King-112976182065332