VLADA I TEORETIČARI ZAVERE – “Život piše bluz”

    
Share Button

(Metropolis Music) 2020.
CD/digital
Blues/blues rock – SERBIA

Nišlija na privremenom radu u Zemunu, kako za sebe često voli da kaže, Vlada “El Gigante” Stojanović je osoba sa kontinuiranim i popriličnim muzičkim stažom. Tokom godina egzistiranja ovaj gitarista, pevač, autor, je  prošao praktično sve, od nastupa po malim klupskim mestima do sviranja na velikim binama. Sa svojim bogatim cover repertoarom, stalni je i čest gost ovdašnjih klubova, a tokom 90-tih godina imao je zapaženu rolu u niškom sastavu – Pan Band.

Svirao je sa brojnim ovdašnjim muzičarima, kada je reč o bluesu imao je tokom proteklih godina  izlete sa takođe nekolicinom saradnika, ali izgleda da je odlučio da se  ozbiljnije pozabavi karijerom, formirajući bend naziva Vlada & Teoretičari Zavere, pripremivši materijal za izlazak albuma, koji je nedavno ugledao svetlo dana.

“Život piše bluz” sa nešto više od 35 minuta muzike i 9 pesama, objavljuje “Metropolis Music”. U postavi su još : Branislav Petrović – bas, slide gitara i vokal, a on je takođe bio i producent albuma kao i dizajner omota, Milovan Paunović – klavijature i Nenad Nikolić – bubnjevi. Materijal je sniman u “Banana System” studiju.

Vlada i njegova ekipa izvode onu varijantu bluesa koja ne robuje tehničkom perfekcionizmu i nazovimo to tkzv. izvođačkim akrobacijama. Sam materijal otpevan je na maternjem jeziku, a pesme koje najčešće govore o zanimljivim životnim iskustvima, zabavnoj ali takođe i ništa manje realistično-turobnoj svakodnevnici, doživljajima svagdašnjeg “malog” čoveka, teme su koje obrađuju Vlada i njegovi Teoretičari. Sam blues kojeg su ponudili akteri ove priče,  kroz sebe vuče elemente melodičnih upliva pridošlih iz swinga , malo manje jive-a, ali emotivni i jedan izraženo iskreni pristup je karakteristika kojom se prepoznaje finalna poruka. U tom smislu, Vlada i Teoretičari Zavere podsećaju na još jedan ovdašnji sastav koji je nakon skoro 30 godina hibernacije, pre izvesnog vremena ponovo krenuo sa radom, a to je novosadski – Vojvođanski Blues Band.

“Život piše bluz” je album uglavnom ujednačenog materijala, ali nema sumnje da songovi sa realističnim, a uz to socijalnim prefiksom , kao što su : “Burek i jogurt”, “Podstanarski bluz”, “Maler men bluz”, ili “Bluz odbačenog psa”, kod potencijalnog konzumenta mogu naići na ne male simpatije.

Videćemo kako će teći promocija ovog izdanja, kao i koliko će Vlada i Teoretičari Zavere ozbiljnije uspeti da ostave traga prevashodno na ovdašnjoj blues sceni, koja kako stoje stvari, u poslednje vreme sve je bogatija zanimljivim i kvalitetnim izvođačima/sastavima.

 

 

facebook.com/vladan.stojanovic.79

metropolismusic.rs