NEOZBILJNI PESIMISTI – “Pametovanje iz provincije”

    
Share Button

(Long Play) 2019.
CD/digital
Etno punk/ska/world music/various genres – SERBIA

Nakon diskografske pauze od punih sedam godina, somborski sastav Neozbiljni Pesimisti, oglasio se objavljivanjem novog albuma naziva – “Pametovanje iz provincije”. Izdavač je prestižna koncertna i promoterska agencija “Long Play”, a pored CD izdanja,  materijal grupe dostupan je naravno i u digitalnoj formi.

Pesimisti su svojevremeno u određenim ovdašnjim krugovima smatrani vrlo obećavajućim sastavom pred kojim je izgledna budućnost, ali su razne okolnosti onemogućile skladan tok karijere, pa samim tim i pažnju javnosti na njihovo delovanje.

“Pametovanje iz provincije”, njihov treći po redu album, u izvođačkom smislu je nešto drugačiji od prethodna dva, a tekstualna angažovanost je znatno izraženija i direktnija. Kako sami kažu o ozbiljnim temama, pevaju i sviraju na  neozbiljan i vedar način, a njihov sound predstavlja kombinaciju punk elemenata, ska iskoraka, world music detalja i sve većeg upliva etno/folk varijanti, koje su tu da aranžmanski obogate strukturu pesama, ali i da komercijalizuju generalan pristup kojeg u autorskom smislu svojim izvođenjem, kao i pomenutim angažovanim stavovima somborci donose.

“Pametovanje iz provincije” govori dakle o ozbiljnim temama koje nas okružuju i većina čutog i priređenog materijala kreće u tom pravcu. Nekoliko gostiju je takođe dalo svoj doprinos kompletnoj slici izdanja, kao što su Shamso 69, Golub, Nikola Selak Daba, Aleksandar Ignjatov, Hor “Šareni vokali”…

Stilski, Pesimisti su se u odeđenoj meri približili onome što rade No Smoking Orchestra i Dubioza Kolektiv, što bi takođe trebalo kao krajnju instancu imati i povećano intersovanje potencijalnog slušalačkog auditorijuma, za ono što bend u krajnjoj ponudi pokazuje i distribuira.

Ovakva vrsta izraza i koncepta ima ovde ne malu slušalačku bazu, no videćemo koliko će se stvari u budućnosti odvijati za po bend,  u željenom planu. Evidentan je uloženi napor, kao i energija da se napravi značajniji iskorak, a da li i koliko u očekivanom smeru, pokazaće dolazeći dani.

longplay.rs