ŠKOPI – “1 dan V 1 day”

    
Share Button

(Multimedia Music) 2019.
CD/digital
Ambiental/atmospheric/freestyle –  SERBIA

Basista Dejan Škopelja-Škopi, već duži niz godina je prisutan kao aktivan  akter dešavanja na ovdašnjim muzičkim prostorima. Pored sviranja u sastavima kao što su Babe i U Škripcu, za koje veći deo javnosti uglavnom zna i bolje je informisan, njegovo prisustvo i participacija u brojnim drugim grupama je takođe realnost koja traje već skoro četiri dekade.

Njegove uloge kao studijskog muzičara i producenta takođe nisu zanemarljive, kao i brojne aktivnosti uključivanja u domaću muzičku priču.
“Multimedia Music” je pre par meseci objavila solo album Škopija, naziva ” 1 dan V 1 day”, gde kroz 8 numera i negde oko 27 minuta muzike basista sa svojim saradnicima inspirisan događajima povratka na Hrvatsko primorje, pokušava u umetničkom i emotivnom smislu da sublimira prošlost i sadašnjost, koncentrišući autorsko -muzičke ideje na jedan nesvakidašnji miks ambiental/atmospheric pristupa, gde songovi bez  vokalne podrške pokušavaju da što realističnije dočaraju raspoloženje i razmišljanje umetnika, prisutnih na i pri realizaciji izdanja.

Veliku pomoć  pri kreiranju samog koncepta imao je od strane Jelene Gašić, koja na izdanju ima i zapaženu ulogu instrumentalistkinje. Producent i snimatelj albuma bio je Nemanja Maksimović NMEE, a snimano je u studiu “Master Blaster”.

Škopijev album je za mnoge koji ga poznaju, možda donekle u pomenutom koncepcijskom smislu neočekivan, no njegovo suočavanje sa  drugačijim izazovima, otkriva i  rešenost da se ogleda u jednom posve drugačijem filmu.

Ovakav ponuđeni stilski iskorak naravno nije za svačije uho, ali vredi istaći da je pristup realizaciji materijala bio izuzetno ozbiljan i da u tehničkom smislu gotovo ništa nije prepušteno slučaju, ili prepoznatljivoj ovdašnjoj “stihiji”.

multimedia-music.com