OGNJENA KOČIJA – “Pod hrastom”

    
Share Button

(Self – released) 2019.
CD/digital
Pagan/black/symphonic metal – SERBIA

Novosadski sastav Ognjena Kočija svoju priču je pokrenuo još 2009-e godine, sa prevashodnim ciljem kao i konceptom, da slovensku mitologiju približi publici i slušalačkom auditorijumu. Snimili su par pesama, održali nekoliko nastupa, i nakon toga okončali tadašnji period delovanja i karijere.

2016-e godine ponovo pokreću svoj film sa ništa manjim entuzijazmom i voljom, polako pripremajući materijale koji će se naći na njihovom debi full-length izdanju. A  to se ovih dana i ostvarilo, tačnije početkom augusta meseca 2019-e, bend realizuje album sa 12 songova u formatu CD-a i digitalnoj varijanti, naziva ” Pod hrastom”,  interpretiranih na maternjem jeziku.
Novosadski sastav sasvim logično i razumljivo veliki naglasak daje na tekstualnoj priči, kao i pomenutom akcentu datom ka slovenskoj ne samo mitologiji, već i zajedničkom civilizacijskom nasleđu.

Intersantan je način vokaliziranja, koji u određenoj meri ima odmak od standardnog ili klasičnijeg poimanja tretiranja interpretacije songova koje poseduju folk/pagan akteri i black metal sastavi. Sam čin vokaliziranja je više narativan, pripovedački, dok u sviračkom smislu symphonic elementi su prisutni u priličnoj meri.  Takođe je evidentno i da su aranžmanska rešenja različitija , nego što je slučaj kod brojnih drugih žanrovski bliskih izvođača. Novosađani su takođe pokazali da unose prilično energije i žara  kroz sam način izvođenja pesama, a pretpostavljam da tako “viđena” energija u studijskoj formi, verovatno je samo još izraženija na njihovim “live” nastupima. Uostalom, Beograd , Niš i Novi Sad će uskoro kroz koncertne promocije među prvim gradovima imati to zadovoljstvo da se upoznaju sa zaveštanjem grupe, kao  i da publika koja ih bude videla,  “oseti” njihovu kompletnu poruku.

Određene zamerke imam prema samom načinu realizacije produkcije materijala, koja je mogla biti drugačije postavljena i sa razlogom kompleksnije tretirana, ali verujem da ono što su želeli da kažu, momci iz benda su na svoj način preneli svima onima kojima su pesme namenjene i koji nalaze sebe u poruci grupe.

facebook.com/OgnjenaKocija