ŠIROM – “Svet ki speče konju cvet”

    
Share Button

(Glitterbeat/Tak:til) 2019.
CD/LP/digital
Experimental/folk/crossover – SLOVENIA

Širom su prekomursko-tolminsko-kraški trio, aktivan od 2014-e godine, kojeg čine : Ana Kravanja, Samo Kutin i Iztok Koren. Inače pomenuta trojka, svojim delovanjem aktivna je u još nekolicini sastava kao što su : ŠKM Banda, Samo Gramofon, Hexenbrutal i Horda.

“Svet ki speče konju cvet” ili u engleskoj verziji “A Universe That Roasts Blossoms For A Horse”, je inače treći po redu album  grupe, koja na svoj izuzetno specifičan način prikazuje, plasira i distribuira svoja muzička intersovanja. A ona se pre svega baziraju na jednoj izuzetno retkoj i nesvakidašnjoj kombinaciji slovenačkog folka sa jedne strane i experimentalnih upliva sa druge, gradeći na kraju svojevrstan crossover, teško uporediv sa bilo kakvim “poznatijim” izražajno -konceptualnim  egzistirajućim varijantama. Širom su instrumentalan sastav, a svi članovi sviraju razne instrumente, brojne “istorijski” zanemarene.  Sama muzika je bazirana na idejnoj i intuitivnoj nadgradnji svih članova postave, i generalno je jako teško naći određenu povezujuću ili zajedničku nit među ovde priređenim materijalom. Širom pokazuju svojim načinom razmišljanja i izvođenja da su otvoreni za razne vrste muzičkih eksperimenata, pri čemu kada određena numera započne, nijednog trenutka dok se nastavlja i traje, teško da ćete doći do logičnog rešenja, kakav aranžmanski sklop bi ste mogli da očekujete,ili na koji način će se ona izvođački okončati.

Određena psihološka poređenja u muzici koju izvode Širom, mogu dosezati do francuskih 70’s sastava Magma i Gong, ali napominjem samo u psihološkom smislu, nikako ne u muzičkom, jer bend vrlo autentično i autohtono pronalazi, kreira i postavlja vlastite ideje i priređuje sopstveni koncept.

Nema sumnje da su veoma intersantni “uživo”, kao i da  suočavanje sa njihovom muzikom može predstavljati i za samog slušaoca/konzumenta, jedno posve drugačije i sasvim neočekivano iskustvo.

 

facebook.com/siromband

glitterbeat.com