KUKUSHAI – “Pioneers EP”

    
Share Button

(Self-released) 2019.
Digital
Alter pop/alter jazz/crossover – SLOVENIA

Iz Ljubljane dolazi trio naziva Kukushai, kontinuirano aktivan nekoliko godina unazad. Krajem juna meseca ove 2019-e, objavili su putem svoje “Bandcamp” strane EP sa tri numere naziva ” Pioneers”.
Inače to je njihovo četvrto po redu izdanje, odnosno četvrti EP, a diskografsku priču su pokrenuli 2014-e godine.

“Pioneers EP” su realizovali : pevačica Eva Poženel, klavijaturista Rok Zalokar i bubnjar Bojan Krhlanko.Takođe je na snimcima asistirao string quartet, koji je doprineo bogatijim i složenijim aranžmanskim rešenjima.

Tri numere su se našle na izdanju i to sledećih naziva : “Think Of  The Soul”, “Pioneers”, “The Devil Is Back”. Članovi benda su sami producirali, miksovali i masterizovali priređeni materijal.
Na neki svoj  neobičan način pevačica Eva izvodi  vokalne akrobacije, neku vrstu monologa, kojem se pridružuje takođe često disonantno i aritmično sviranje klavijatura. Sve to dovodi do jednog prilično originalnog i takođe nesvakidašnjeg sounda, gde praktično ne postoji povezujuća ritmička metričnost ili sviračka koherentnost. To što radi ovaj bend nema puno veze ni sa improvizacijom u bilo kakvoj prepoznatljivijoj varijanti ili načinu postavke, ali neki njihov određeni “sklad” je ipak vidljiv i čini da ovako snimljene numere poseduju određeni zvučni crossover koji je najbliži nekakvim opcijama avangardnog jazza sa jedne strane i takođe avangardnog/alter popa sa druge.

Pretpostavljam da su Kukushai uspeli  da dođu do željenog rezultata, pri čemu je jasno da njihova muzika ostavlja sasvim dovoljno prostora za dalje eksperimentisanje i zvučno traganje. Kao takva, ona nije preporučljiva svakom uhu, ali je činjenica da su  ljubljančani ponudili neko svoje viđenje muzičkog pristupa, koje se može smatrati izrazito autentičnim.

facebook.com/kukushai