MILAN VESELINOVIĆ – “Hatter Matter”

    
Share Button

(Self-released) 2019.
CD/digital
World music/ambiental – SERBIA

Pre neki dan, tačnije 3.juna 2019, mladi beogradski umetnik Milan Veselinović postavio je svoj albumski materijal u digitalnoj varijanti putem svoje “Bandcamp” strane, a takođe muzika koju je priredio dostupna je i u formatu CD-a.

Ovaj mladi muzičar svira instrument, koji uglavnom je retko ili nikako prisutan kod ovdašnjih sastava i izvođača, a zove se ukulele. Takođe je na albumu svirao perkusije i bas, a veliku asistenciju i pomoć pri realizaciji materijala imao je u Luni Škopelji koja je pored klavijatura bila zadužena za pozadinske vokale i Nemanji Maksimoviću – gitara i takođe klavijature. Pomenuti Maksimović bio je zadužen za mix i mastering, a svo troje su radili aranžmane. Autor muzike Milan Veselinović , centralna figura albuma i tema koji su se našle, a ima ih ukupno 5, trajanja nekih 25 minuta, potrudio se da potencijalnim slušaocima priušti jedno nesvakidašnje muzičko putovanje, koje se zasniva na world music elementima i ambiental atmosferi. Sama muzika poseduje jednu ponovljajuću/hipnotičku dimenziju, i vrlo je prilagodljiva preslušavanju u intimnom raspoloženju  i večernjim satima. Ukulele je noseći/vodeći instrument koji zapravo “diriguje” aranžmanskom strukturom i inicira samu motoriku ovde prisutnih tema. Određeni komparativni elementi mogu da sežu do nekih ideja koje je davno postavio Andreas Vollenweider, ali to tek treba uslovno prihvatiti.

Za intersantno dizajnersko rešenje albuma zaslužan je Jovan Radovanović.

“Hatter Matter”, album Milana Veselinovića, pojavio se praktično niotkuda i činjenica je da se za ovog instrumentalistu i autora za sada vrlo malo zna, a proces  informisanja javnosti njegovog dela tek treba u promotivnom i svakom drugom smislu da bude dostupan što je moguće većem broju potencijalno zaintersovanog auditorijuma. To je sigurno dugačak proces, i videćemo u dolazećem periodu kako će se stvari odvijati na tom planu.

“Hatter Matter” i pored određenog pomanjkanja prethodnog iskustva aktera je slušljivo ostvarenje, čija je  nekakva prednost,  što bar za sada gotovo da  i ne egzistira na sceni određen broj potencijalno uporedivih albuma i žanrovski slično koncipirane muzike, kao  i same poruke.

facebook.com/milan.veselinovic.39

milanveselinovic.bandcamp.com/album/hatter-matter