SEINE – “Seine 22”

    
Share Button

(Moonlee Records/ Vox Project) 2019.
CD/LP/digital
Electro/no wave/trip-hop/crossover – CROATIA

Seine je band-projekat Ivana Ščapeca i Dimitrija Petrovića, koji su ranije zajedno sarađivali u grupi Vlasta Popić Pomenuti sastav se raspao 2015-e, a ovaj dvojac kreće u zajedničku avanturu. Prvi album “Sno sna (Moonlee Records/Vox Project), objavljuju 2017-e, a promovišu ga koncertno po brojnim mestima, u kako bi se reklo – zemlji i inostranstvu.

“Seine 22” izlazi tokom maja meseca, ove 2019-e, i to kao CD, LP i naravno u digitalnoj varijanti. Na albumu se našlo 7 songova, koje je snimao i miksao Dimitrij Petrović u studiu “Radost” u Zagrebu i u Donjoj Drenovi. Za mastering je bio  zaslužan Carl Staff.

Muzika Seina se zasniva na jednoj modernijoj izražajnoj viziji aktera, koja bi u žanrovskom smislu trebala da “pomera” granice. Sam sound predstavlja jednu neobičnu kombinaciju electronic/no wave/trip hop elemenata, u suštini nekakav crossover, gde hipnotička vokalna dimenzija , kao i sam način interpretacije, u dobroj meri kreira ritam, generalnu dinamiku , pa i sam psihološki tok pesama, odnosno ovde prisutnog materijala. Nema sumnje da je  autorska originalnost aktera evidentna, drugo je pitanje, kojoj se zapravo publici obraćaju, ko je sa druge strane spreman na njihov autorski izazov i suočenje, a da se  ovde zaustavim i  dalje ne nastavljam u sličnom maniru.

Vrlo intersantan design albuma uradili su i kreirali Antonio Karača i Petra Vrdoljak iz studija “Radnja”.

Numeru “Nebo” koja otvara album istakao bih kao izuzetno zanimljivu, aranžmanski ubedljivu i  kao adut samog izdanja, iako pretpostavljam, da generalno kompletan prikazani koncept u glavama kreatora predstavlja centralnu vodilju prezentovanog opusa i idejnih razmišljanja.

facebook.com/Seine23

moonleerecords.com