“Skozi leta”..knjiga stihova Marka Vuksanovića frontmana Avtomobila!

    
Share Button

Marko Vuksanovic - Skozi leta..CoveractualTokom oktobra meseca 2018-e, objavljena je knjiga stihova autora Marka Vuksanovića, dugogodišnjeg frontmana sastava Avtomobili iz Nove Gorice, naziva “Skozi leta”. Knjigu je objavio izdavač iz Kranja – “Klinvest”, a sadržaj čine tekstovi koje je Marko pisao za svoj sastav i koji su tokom godina i dugotrajne karijere grupe iz Nove Gorice, bili objavljivani na njihovim albumima.

Avtomobili, koje  tokom svih godina pored Marka predvodi i njegov brat Mirko, klavijaturista i autor muzike, krenuli su sa radom još tokom vremena novog talasa 80-tih godina prošlog veka. Njihova prva tri albuma otpevana su i izvedena na srpskohrvatskom jeziku, da bi nakon raspada Jugoslavije grupa ostala da deluje na domaćem slovenačkom  terenu, objavljujući čitav niz uglavnom uspešnih i na tamošnjoj teritoriji cenjenih albuma.

Tekstualna poruka pesama Avtomobila za koju je zaslužan Marko Vuksanović, predstavjali su oduvek  snažnu oštricu njihovog kompletnog muzičkog pristupa i veoma je važno da su sada i ovim putem dostupni brojnim potencijalno novim  konzumentima,  a ne samo onima koji su do sada  bili  upoznati sa njima preko muzike grupe. Tekstovi pesama na jednom mestu,po izboru samog autora obuhvataju sve faze rada sastava i perioda sada već vrlo kontinuirano dugotrajne karijere.

Avtomobili su tokom godina delovanja objavili veći broj vrlo kvalitetnih ostvarenja, a po mom  mišljenju, njihov drugi album – “Dugo toplo ljeto” ( ZKP RTV Ljubljana, 1985. ) predstavljao je i predstavlja  pravi masterpiece.

https://www.facebook.com/avtomobili.band