ZID MORTAL – “Monopol i riziko”

    
Share Button

ZID MORTAL..Monopol i riziko..CDCover(Take It or Leave It Records) 2018.
CD / digital – SERBIA
Rock/classic rock/hard rock – SERBIA

Beogradski sastav Zid Mortal imao je primerenu rolu na domaćoj muzičkoj sceni u vremenu njihovih tada brojnih aktivnosti, koje su se dešavale u periodu od  2000-e do 2005-e godine. 2001-e objavili su za “IT MM” prvi album “Iskon”, a 2005-e drugi za “One Records” naziva “Svemir i ljudska glupost”. Lider grupe Goran Šobić-Sirano bio je predvodnik i organizacije “Neki rok”, iza kojih su ostale pojedine angažovane akcije, kao i jedno albumsko kompilacijsko izdanje.

Beogradski sastav nije imao skladan kontinuitet karijere, a 13 godina kasnije, vraćaju  se  i oglašavaju trećim po redu albumom naziva ” Monopol i riziko”.
Angažovani tekstovi, koji jasno ukazuju na našu i svetsku političku stvarnost/realnost, su  glavni adut renoviranog benda, kojeg i dalje predvodi pomenuti Goran Šobić.

10 numera jasno ocrtavaju idejne smernice grupe, koja se u muzičkom smislu direktno suočava sa vlastitim viđenjem rock/classic rock/hard rock postavke, a ona je , sa pravom se može reći moderno uklopljena, odsvirana i produkcijski relevantno definisana. Bend sad zvuči mnogo odlučnije, nego što je to bio slučaj na pomenuta prethodna dva albuma, a deluje da su Šobić i ekipa vrlo detaljno planirali, kreirali i na kraju postavili jasno uobličen koncept, koji  manje-više ujednačeno “vibrira” od prve do poslednje numere. Zid Mortal su na album  uvrstili i song Bore Đorđevića – “Južna Afrika”, koja se u njihovoj varijanti zove “Južna Afrika 2015”, a tu je i tekst Dragana Brajovića – Braje za pesmu “Jedino moje”.

“Monopol i riziko” je album sa kojim bend može biti na kraju zadovoljan, a poređenja radi ujedno je i najkvalitetnije izdanje koje je izašlo iz njihove dosadašnje diskografske kuhinje.

Nema sumnje da će Goran Šobić čije kulturno-umetničko delovanje nije samo verzirano na muzički milje, znati kao da u medijskom smislu što relevantnije promoviše vlastiti sastav. To je jako dobro radio i u prvoj fazi karijere benda, nema sumnje da će  tako biti i u dolazećem periodu.

zidmortal.com