BLUES TRIO – “Live ’87 “

    
Share Button

BLUES TRIO - Live'87..CDCover(Vertical Jazz ) 2017.
CD
Blues/acoustic blues – SERBIA

Nedavno je u beogradskom “SKC”-u održana koncertna promocija povodom izlaska albuma “Live’ 87”- Blues Tria, koju je upriličio bend sa brojnim gostima iz sveta ovdašnjeg blues i rock community-ja.
Sam album predstavlja reizdanje njihovog kultnog kasetnog ostvarenja, objavljenog pre 30 godina za izdavačku kuću “Slovenija” ( Did Koper), sa 8 bonus pesama , što je bila ujedno i lepa prilika da se ovdašnja javnost podseti na značaj i ulogu “najmanjeg tria na svetu”, kako je ovaj sastav godinama unazad od brojnih prijatelja od milošte nazivan.

“Live ’87” bilo je ujedno u ono vreme prvo izdanje benda, koji je pre toga već imao četvorogodišnji tok karijere sa velikim brojem realizovanih koncerata u Srbiji. Na koncertu u Kopru, odakle je dolazio i njihov izdavač, u prostorijama njihovog “MKC”-a, snimljen je materijal koji se našao tada na pomenutom kasetnom izdanju, a sam nastup u ovom gradu, bio je deo kratkotrajne  četvorodnevne slovenačke i hrvatske mini turneje.
Sastav u postavi : Pera Joe – harmonika, Dragan Ružić Macan – vokal i gitara, te Zoran Katrinka Kuki – tamburica i mandolina, upriličili su svoj standardni koncertni performance,koji je u ono vreme relavantno odslikavao kvalitete postave, čija karijera nakon izlaska albuma kreće značajno uzlaznom putanjom.
Ne treba posebno spominjati samu kolekcionarsku vrednost kasete, kao i ondašnji značaj njenog pojavljivanja, što je u velikoj meri predstavljao podstrek i drugim ovdašnjim blues akterima za dinamizacijom sopstvenih karijera.
Blues Trio je u većoj meri svoje kasnije karijere nastupao kao duo kojeg su činili Pera Joe i Macan, a na samom koncertu u “SKC”-u u većem delu nastupa bendu se pridružio originalni član, Zoran Katrinka Kuki, pokazujući koliko je sa njim zvuk grupe bogatiji i aranžmanski ispunjeniji.
Blues Trio zbog obaveza aktera, a naročito gitariste Dragana Ružića Macana, nije u mogućnosti da ima kontinuiran tok karijere, ali kada dođe do prilike ekipa se okuplja i održava istina proređene koncertne happeninge.
“Live’87” je pokazivao i reflektovao sve one kvalitete koje je kao bend Blues Trio posedovao i nema sumnje da u samoj karijeri grupe ovaj album zauzima posebno mesto. 30 godina kasnije sa 8 bonus pesama, priča dobija potpuniju sliku, a kroz sam booklet CD-a i priču Pere Joa, slušalac i čitalac se može relevantno informisati kako je sve to izgledalo sada već davne 1987-e godine.
Za objavljivanje CD-a velike zasluge ima i neumorni Milorad Stojaković -Dača i njegov “Vertical Jazz”, a on je takođe sa velikim žarom i energijom učestvovao u kompletnoj realizaciji, kao i organizaciji pomenutog reunion koncerta u “SKC”-u.
“Live’ 87” je štampan u ograničenom tiražu od samo 500 kopija, tako da ne treba posebno da spominjem kako bi trebalo da požurite ako želite da u svojoj kolekciji imate jedan ovako vredan primerak.