ELEKTRIČNI ORGAZAM – “Puštaj muziku!”

    
Share Button

ELEKTRICNI ORGAZAM..Pustaj muziku..LPCover(Long Play) 2016.
LP
Rock/new wave/acid rock – SERBIA

Decembra 2016-e, kao što je bilo najavljivano, a kod brojnih pristalica grupe željno očekivano, beogradska koncertna i izdavačka kuća “Long Play” objavila je “live” album doajena domaćeg i Ex-Yu novog talasa – Električnog Orgazma.
Upriličen je snimak sa drugog od dva koncerta održanog u sali “Amerikana” beogradskog “Doma Omladine” 27-og decembra 2015-e, a nastupi grupe su “utisnuti” u cilju obeležavanja respektabilnog jubileja -35 godina karijere.

Na nastupima su se Orgazmu pridruživali bivši članovi – basistkinja Marina Jović, basista Grof, gitarista Jovec, a svi su oni u jednom periodu imali neizostavnu rolu u grupi. Uloga snimatelja pripala je Milanu Trifunoviću, za miks je bio zadužen Vladimir Đurić, a fotografije upriličene i na coveru albuma radio je Wood.
Gile i ekipa su kroz 10 songova priređenih na vinilu pokušali da pomire različite faze bogate karijere, koja je imala svoje highlightse, ali i one slabije trenutke, koje se naročito odnose na jedan  manje produktivan period tokom dela 90-tih i 2000-tih. Ali, ono što je u svakom slučaju za respekt, je kontinuiranost karijere, a takođe i kontinuitet diskografije, sa kojom se malo koji od ovdašnjih dugovečnijih sastava može pohvaliti. Za Orgazam je takođe karakteristično da su poput Bajaginih Instruktora popularniji na teritoriji Hrvatske i Slovenije, nego u samoj Srbiji, i takvo stanje stvari je praktično prisutno u njihovom slučaju od početka karijere.
“Puštaj muziku!” je neosporno važan koncertni dokument benda, pretpostavljam da će vremenom zbog vinilne opcije postati i kolekcionarskim biserom. U tehničkom smislu evidentan je napor da sve na kraju “ispadne” sa što je moguće izraženijom profesionalnom standardizacijom, te sami akteri priče na kraju mogu biti zadovoljni realizovanim.

Što se samog muziciranja benda tiče, poznato je da Orgazam i nisu baš toliko ubedljiv “live” akt, ali određene sviračke nedostatke, rešavaju na druge načine. I na ovom koncertnom zapisu, ima onih kvalitetnijih, kao i onih manje ubedljivo odsviranih/realizovanih songova.

Kao dokument vremena, a ne samo kao puko registrovanje  jubileja, “Puštaj muziku!” će ostati zabeležan kao relevantan, a  po pristalice grupe, značajan diskografski produkt.

longplay.rs

elektricniorgazam.com