ŠINOBUSI – “Ljubav i dalje diše”

    
Share Button

SINOBUSI..Ljubav i dalhje dise..CDCover new(PGP RTS) 2017.
CD
Rock/blues rock/pop rock – SERBIA

Novosadski Šinobusi su akt koji od 2001-e godine, kada su formirani, kontinuirano i vrlo predano gradi karijeru. Tokom marta meseca objavili su svoj peti po redu album naziva ” Ljubav i dalje diše”.

Šinobusi su krenuli sa bluesom i blues rockom, kojeg su tokom vremena i na pojedinim albumima postepeno proširivali, ogledajući se u autorskom smislu kroz songove koji su bili više orijentisani ka nekim bazičnijim varijantama rocka, ili pop – rocka. Mišljenja sam da je bend uvek bivao ubedljiviji, jasniji, direktniji, kada bi se oslanjali na one žanrovske postulate sa kojima su krenuli, a to su blues i blues rock. Pogotovo su ubedljivost pokazivali ( i još uvek je pokazuju), kada sviraju “uživo”. Ali, određene zamerke sam imao i imam kada se “dohvate” koketiranja sa “mekšim” zvukom, te kada više dodaju pop elemente u svoju muziku. Ipak, činjenica je, da oni od takve koncepcije ne odustaju, i na kraju krajeva to je njihov izbor i odluka.

SINOBUSI..band Picture“Ljubav i dalje diše” je takođe jedno izdanje, gde se kroz 13 priređenih songova  prepliću pomenuti blues, blues rock, ali i pop-rock elementi. Kroz dve numere urađen je i određen pomak ka psychedeličnijim sferama, a album zatvara i jedna instrumentalna numera.
Članovi Šinobusa su veoma dobri svirači, a takođe nema sumnje da su i svi preostali tehnički elementi realizovani sa očekivanim profesionalizmom. Ipak, moram priznati da i dalje ostajem pri onom ranijem mišljenju, koje se nije promenilo nakon preslušavanja njihovog aktuelnog albuma. A to je da kada su Šinobusi na terenu blues/blues rock varijanti, onda zvuče moćno, kada krene koketiranje sa popom, stvari više nisu ni približno ubedljive, bez obzira što je da ponovim još jednom,   grupa  sa aktuelnim izdanjem na neki način pokušala da proširi autorsko-izvođački koncept.

facebook.com/Sinobusi