KARAMELA – “Brez strahu”

    
Share Button

KARAMELA..Brez strahu..CDCover actual(Croatia Records) 2017.
CD
Rock – SLOVENIA

Postavu Karamele čine etablirani slovenački muzičari, čija karijera na nacionalnoj, ali i ondašnjoj Ex-Yu sceni traje još od  60-tih godina.

Formirani su 1982-e godine, a utemeljili su ga članovi legendarnih Kameleona, Septembra i Boomeranga.

Intencija ovog koparskog akta je bila da pored rada na vlastitom materijalu i autorskim songovima, po potrebi budu i back up bend, koji će pratiti druge izvođače. Karamela su se tako istakli kao prateći sastav : Josipi Lisac, Massimo Saviću, Dadi Topiću, Zdenki Kovačiček…
“Brez strahu” je zapravo tek drugi album grupe, prethodni je realizovan pre 19 godina.
Karamela u postavi ima toliko iskusne i prekaljene muzičare ( Marjan Malikovič, Goran Velikonja, Zlati Klun, Jadran Ogrin), koji su preko vlastitih primera “pisali” istoriju slovenačkog i regionalnog rocka. Njihovo iskustvo i muzičko znanje nijednog trenutka ne dolaze u pitanje, niti u sumnju, a uvek je zanimljivo čuti i videti kako jedna ovako sjajna ekipa razmišlja u autorskom smislu danas, kada su oko njih u “igri” drugačije muzičke vrednosti, izmenjeniji način tretiranja same rock kulture, i potpuno promenjena slika uloge koju ima promocija jednog dela i jednog sastava/artista.
“Brez strahu” sa 11 numera je može se reći vrlo “mainstream” izdanje, gde akteri na svoj način pričaju o svakodnevnici koja ih okružuje i reminiscencijama starijih, mnogo lepših vremena. Pesme su urađene uglavnom u srednjem, ili malo bržem srednjem tempu, a ima i nekoliko, ne baš klasičnih balada, nazovimo ih umerenijih songova.

KARAMELA..Band PictureKaramela sa lakoćom izvode materijal iza kojeg stoje, i već nakon prvih taktova evidentno je njihovo ogromno iskustvo . Aranžmani pesama su bogati i koloritni,  a sama interpretacija i izvođenje su na visoko profesinalnom nivou. Pesme su izvedene na maternjem jeziku, sam album kroz ovde provučenu priču ne apsorbuje i sadrži tkzv. hit numere, ili one songove koji će se pamtiti na prvo slušanje, ali to očigledno nije ni bio cilj.

Uvek je, a pogotovo u sadašnje vreme ugodno čuti jednu ovakvu ekipu zajedno sa  svojim urađenim novim materijalom, koja itekako ima puno toga da pokaže i nauči, one koji se danas bave ovom vrstom posla.
O ukusima naravno ne vredi raspravljati, i činjenica je da mnogim novijim konzumentima i trendseterima, neće baš biti toliko familijarno, ono što članovi Karamele rade. Ali, to je već neka sasvim druga tema.

facebook.com/band.karamela

crorec.hr