tAMAN – “tAman”

    
Share Button

taman-taman-cdcover(Celinka) 2016.
CD
Ethno/traditional/fusion – SLOVENIA

Pre nekoliko meseci prestižni ljubljanski izdavač “Celinka” objavio je album sastava tAman, kojeg čine etablirani muzičari iz nekoliko slovenačkih jazz i ethno sastava. Pevačica Maida Džinić Poljak, koja u ovoj postavi ima značajnu ulogu, nekada je bila u sastavu Dertum.

taman-band-pictureOvaj akt pripada sve većoj grupi aktera koji svoj izraz baziraju na tkzv. balkan sevdah ethno ostavštini, a čije karijere koliko možemo da se uverimo imaju ne mali komercijalni feedback. Pod terminom komercijalan,prevashodno mislim na njihovu priličnu koncertnu traženost i prihvaćenost kako u Evropi, tako i na prostorima nekadašnje Yugoslavije.

Na istoimenom albumu, tAman su se predstavili sa 14 songova, a sem pesama “Makedonsko devojče” i “Jutros mi je ruža procvetala”, sve ostale su tradicionali. tAman slično Mostar Sevdah Reunionu, i u manjoj meri Amiri Medunjanin i njenom pratećem bendu, tretiraju način realizacije i plasiranja same muzičko/aranžmanske postavke materijala koji se nalazi na repertoaru. Naglasak je naravno na vokaliziranju, samoj atmosferičnosti, i onda blagom jazziranju i instrumentalističkim improvizacijama.

Sve je ovo već viđeno više puta, no ne može se reći da tAman  ne znaju da barataju jednim ovakvim nasleđem na neki svoj način. Pohvalio bih verziju songa “Kiša”, gde je bend pokazao na prilično atraktivan način, kako to zvuči kada se instrumenti “oslobode”.

taman-band-picture-2Nema sumnje da muzička forma koju preferiraju članovi ove grupe danas nailazi na vrlo dobar odjek u javnosti, kako kod mlađih, jednako i kod starijih konzumenata. Očekivana tehnička standardizacija samog albuma potvrđuje da detalji nisu prepušteni slučaju. No, videćemo kako će stvari teći po tAman u bližoj i daljoj budućnosti.

celinka.si

facebook.com/tAman-673018039492370