PAJPEROV SMIJEH – “Od sjene do sunca”

    
Share Button

PAJPEROV SMIJEH..Od sjene do sunca...Cover(Self-released) 2016.
Download
Alter rock /various genres / BOSNIA & HERZEGOWINA

 

Banjalučki sastav Pajperov Smijeh aktivan je od 2005-e godine. Deluju u formaciji kvinteta, i tokom perioda dosadašnjeg egzistiranja učestvovali su i nastupali na brojnim prestižnim festivalima i manifestacijama u regionu.
Od 2011-e su objavili 3 Demo izdanja, a nedavno i full-length album, koji je za sada dostupan u download formi, ali kako kažu članovi postave, za očekivati je i skorašnji izlazak fizičkog  izdanja, odnosno CD-a. Kuriozitet njihovog albuma je taj, da su pesme postepeno “postavljali” kao singlove i to od 24-tog marta, pa sve do praktično kraja jula.

PAJPEROV SMIJEH..Band PictureAlbum je napokon završen, i na njemu se našlo 10 songova otpevanih na maternjem jeziku.
Pajperov Smijeh nije tako lako žanrovski opisati ili definisati, jer njihov muzički izraz obuhvata sklop više izražajnih modela. U igri je neka njihova vrlo sugestivna varijanta alter rocka, kroz koju su propuštena  složena aranžmanska rešenja, preko kojih bend razvija temu, i često na jedan neočekivan način, finišira započeti song. Određene pesme imaju “tvrđu”-mataliziraniju podlogu, jedan deo njih ambijentalniju varijantu, dok najveći deo materijala apsorbuje neki njihov nazovimo to psychedelic iskorak, koji opet zna biti provučen kroz nekakav progresiv pastiche. Tekstovi su višeslojni, a isto tako se može tumačiti i njihova krajnja poruka.

Nema sumnje da je ponuđeni materijal sa albuma  “Od sjena do sunca”, ozbiljno urađen i postavljen, i očigledan je napor benda, da sve stvari postave na maksimalno ozbijan način.
Izdvojih bih dve numere kao meni specijalno intersantne, koje takođe poseduju autentičan  pečat, a to su : “Orlando” i “S-lavina”.
Da rezimiram : “Od sjene do sunca” nije album “za svakoga”, ali je reč o ozbijnom produktu, preko kojeg  banjalučki sastav jasno pokazuje svoje mogućnosti, kao i ne male autorske potencijale i domete.

facebook.com/pajperovsmijeh