KIZA BLUZA THE BAND – “Kao da ne postojim”

    
Share Button

(Fidbox) 2023.
CD/digital
Alter rock – SERBIA

Zoran Mladenović, za prijatelje Kiza Bluza je muzičar koji je kontinuirano prisutan na domaćoj sceni, iako njegov diskografski feedback  ne odslikava sa druge strane prisutnost sa kojima su upoznati kolege iz drugih sastava i ljudi iz posla. On je takođe na sebe preuzimao ulogu snimatelja, pa i producenta manje afirmisanim sastavima, a svoje gitarske usluge pružao je mnogim akterima ovdašnje muzičke scene. Takođe je ne toliko kratak period bio gitarista i pevač u jednom od  EKV tribute sastava – Deca iz vode,  sa kojim ga je u regionu imao prilike da upozna širi auditorijum, koji bi dolazio na manifestacije posvećene neizostavnom beogradskom sastavu.

 

 

“Kao da ne postojim” je zapravo drugo izdanje, prvo objavljeno samo u digitalnoj formi 2015-e, zvalo se “Ponovo mlad”, a sam aktuelni  materijal od 13 songova, našao se na izdanju koje u formatu CD-a, kao i digitalno objavljuje “Fidbox”.
Kiza je pevač, gitarista, aranžer i kompozitor većeg dela materijala, takođe tekstopisac, snimatelj i tehničar, koji u muzičkom smislu reflektuje određena razmišljanja koja čine deo njegove ličnosti, pređenog višegodišnjeg životnog iskustva, suočavanja sa brojnim razočaranjima, kao i realnošću koja ga hvata i uvlači u svoje kandže. U muzičkom smislu, pesme koje će te čuti na ovom izdanju možemo okarakterisati kao aranžmanski višeslojne, gde je neki zajednički imenitelj varijanta alter rocka, koja korene ima u 90-tim godinama, ali nije toliko ograničena vremenskim uplivima, i u svom konceptu dodiruje i neka druga granična područja. Izvođački Kiza Bluza The Band su se izborili za neki svoj pristup i stil, koji takođe kao rezultantu ima da se pesme međusobom uglavnom razlikuju. Ipak, primetno je iskustvo aktera, kao i glavnog izvođača radova, što predstavlja svakako detalj na koji treba obratiti pažnju i kojeg vredi poštovati. Druga važna nedoumica je  je generalna validnost prisutnog materijala, koji ovako postavljen pitanje kojoj i kakvoj publici je namenjen  i koja je spremna da prihvati poruku koju Kiza sa saradnicima nudi. “Kao da ne postojim ” nije album koji je jednostavan za prihvatanje, ali jeste izdanje koje ocrtva tragove iskusnih aktera, koji iza sebe imaju pristojnu kilometražu.

 

fidbox.rs