URYAN – “Vol 1”

    
Share Button

(ZARŠ) 2023.
CD/digital
Alter/indie rock/acid rock/grunge/crossover – SLOVENIA

“Založba Radio Študent” je jedna od slovenačkih izdavačkih kuća koja puno ulaže u sastave/izvođače koji komuniciraju sa novijim rock tendencijama i novijim žanrovskim formama koje uključuju različite varijante pomenutog rocka kao stilskog izraza i koncepta. I to tako rade kontinuirano već duži niz godina. Istina, njihovo delovanje je uglavnom manje poznato u Srbiji, a izdavačka psihologija “Zarš”-a okrenuta je ka alter/indie/underground opcijama i bez obzira na uspešnost određenih izdanja, kao i njihov status u samoj Sloveniji, koncepcijski su na – pravoj strani.

 

 

Uryan je jdan od novijih sastava koji deluje u formaciji kvarteta, i nedavno su objavili album na kojem se našlo 9 songova interpretiranih na engleskom jeziku. Prisutni su i instrumentalni detalji, a realizacija albuma odvijala se na dve lokacije: prvi deo albuma u kućnom studiju na Ptujskoj Gori s prijateljima iz benda 7AM i uz pomoć Aljaža Lipuša. Drugi deo pa uz pomoć Aleša Ganglea u “MKC studiu” u Slovenj Gradcu. Na snimanju je učestvovao i američki muzičar Cory Hanson (Wand, Ty Segall & The Muggers), koji se pobrinuo i za mastering. Album su realizovali : David Vajdec (tekst, gitara, vokal, klavijature), David Kac (bas), Matija Štumberger (bubnjevi), i Davor Detečnik (bubnjevi). Postava je nedavno doživela određene zamene,   tako da se u budućnosti Davidu Vajdecu na stage-u pridružuju – Anže Smode (bubnjevi), Živa Knez (vokal, synth), Tia Čevnik Arh (bas), te Neža Knez sa vizualijama.
Sam album i muzika koju sastav priređuje predstavlja miks alter /indie rocka, koji sve vreme zvući prilično distorzirano i ništa manje hipnotizovano. Prisutni su izraženi acid rock/psychedelik detalji, pa i elementi 90’s grunge-a, kao i skriveni  stoner elementi. Sve u svemu, slovenački sastav je priredio jedan svojevrsnii crossover, uz to i prilično originalan i autentičan. Ideje nisu jednosmerne, već višeslojne, a aranžmanska rešenja su vrlo mudro postavljena. Nekoliko puta sam preslušao njihov materijal, i može se reći da je ispit prvog albuma položen za po članove sastava sa prilično visokom ocenom. Obratite pažnju na Uryan band i potražite ih na “Bandcampu” i drugim streaming portalima.

 

zars.bandcamp.com/album/vol-1-2

 

zalozba.radiostudent.si