VARIOUS ARTISTS – “YU Wave”

   1
Share Button

(Castra Records) 2023.
LP/digital
Electronic/synth pop/post new wave/dark wave -EX YU

Tokom augusta meseca na internacionanalnom tržištu pojavilo se izuzetno intersantno vinilno izdanje koje je orijentisano ka electro tendencijama, a učesnici su ovdašnji akteri pomenute šire posmatrano ovakve žanrovske priče, čije delovanje i snimci ( sem jednog sastava) su svoju aktuelnost imali u periodu najviše pred kraj prve i delom druge polovine 80-tih godina prošlog veka. Zaista, još jedno izdanje, koje akcenat vraća na aktere od kojih su brojni dobrim delom zaboravljeni, pojedini istina i dalje aktivni, ali jedan deo ovdašje muzičke istorije je zabeležen i to je podatak koji treba da raduje.

 

 

 

Bukowski Bend, Dada, Milan Petrović, Naumahija, Pandovisia, Plastic Age, Psihokratija, Rezonansa, Romantične boje, Trio Age, su akteri zastupljeni sa po jednom pesmom na ovoj kompilaciji, a sam pristup electro tendencijama iza kojeg su stajali sastavi i izvođači, različit je od slučaja do slučaja. Preko brojnih primera, možemo se uveriti da su neki od prisutnih tražili neki novi zvuk originalnim idejama pokušavajuući da pruže nešto novo, pojedini su na svoj način “citirali” tadašnje poznate internacionalne aktere, treći su više kroz prizmu samog new wava, odnosno ovdašnjeg novog talasa trasirali put svojim idejama. I imamo prisustvo jednog sastava , a reč je o sarajevskoj Rezonansi, Brane Likića, grupi čiji koreni datiraju u 70-tim godinama, ali čija numera – “Programiraj me”, je došla sa njihovog petog, istoimenog “Rezonansa” albuma, objavljenog za “Sarajevo Disk” 1985-e godine. Karakteristika ovog izdanja, za razliku od prethodnih je njegova izraženija orijentisanost electro tendencijama, kako izvođački, tako i psihološko-realizatorski, što nije bio slučaj sa muzikom prisutnom na njihovim prethodnim albumima.Bukowski Bend i Psihokratija dva beogradska sastava predvođena konstantno aktivnim Gorjanom Krstićem sa razlogom su neizostavno prisutni na ovoj kompilaciji, a i o Bukowski Bendu, kao i Psihokratiji sam već pisao. Slovenački autor i izvođač Milan Petrović, poznat i kao saradnik Mihe Kralja, uneo je kroz svoj song “Galaksija” priličnu dozu eksperimentisanja i hrabrog suočavanja sa raznorodnim zvučnim sekvencama . To se isto odnosi i na Pandovisiu, koja je predstavljena  numerom naziva “Telefon”. Makedonski sastav Naumahija u ono vreme važio je za obećavajući bend, od kojih je i ondašnja kritika očekivala da je pred njima izglednija budučnost, ukoliko uspeju da “izguraju” svoje ideje, a njihovo dark wave/psychedelic “razmišljanje”,  je primetno u pesmi “Utre”. Romantične Boje kroz plesni ritam pocrtavaju povezanost sa novim talasom, a sličniji koncept, odnosno povezanost sa novim talasom ponudio j i sastav Plastic Age, iako je njihova pesma “Ovaj grad je plastičan” strukturno takođe orijentisana i ka dark tendencijama. Dada sa pevačicom Natašom i pesmom “Aleksandrija”, najviše kroz svoj pristup apsorbuje pop elemente, takođe karakteristične za period post new wave-a. Trio Age sa numerom “Kristina”, koja je ostavljena kao završna numera LP-a, predstavljala je za ono vreme pravi “crossover” između electronic i new wave tendencija. Naravno, u ublaženoj formi.
Pomenuta Rezonansa i Brano Likić , koje sam već spomenuo, i čije će na kompilaciji prisustvo mnoge iznenaditi zbog od malo pre navedenih činjenica, predstavljeni su sa synth pop numerom koja je imala sve prerogative potencijalnog radijskog hita.
“Yu Wave” je tu pred sudom javnosti, uz prisustvo sastava koji su zaslužili i zaslužuju da o njima ako ništa drugo istorija bude adekvatno informisana. Kojim putem se kreću tendencije unutar Ex-Yu vinilnog izdavaštva, nema sumnje da electro izdanja ovokvog i sličnog koncepta u budućnosti možemo sa razlogom očekivati.

 

instagram.com/castrarecords

 

castrarecords.bandcamp.com/album/yu-wave

 

distortba@dtpunk.com