KBO! – 100%

    
Share Button

(KBO Records!/Dom Omladine Kragujevac) 2022.
CD/digital
Punk rock/punk – SERBIA

Tokom prošle 2022-e, kragujevački muzički brend KBO!, proslavio je 40 godina postojanja, trajanja, delovanja i kontinuiteta karijere, koja je konstantno pokazivala i pokazuje visoke standarde, bez obzira što diskografska priča nije imala i nema očekivani kontinuitet i nije tekla u skladu sa ostalim pozitivnim elementima, koje je tokom godina lider ekipe Saša Vujić- Vuja sa saradnicima prikazivao i donosio.

 

 

KBO! su tokom godina, a naročito u prvoj fazi karjere jednim delom imali i internacionalnu prepoznatljivost i prihvaćenost, a na karti Srbije i tada nekadašnje Jugoslavije ponosno je istican njihov značaj i uloga. Gitarista , pevač i autor Vuja, tokom svih ovih godina imao je dodatne dve velike obaveze, koje je morao da ispunjava, da “servisira”, radi, producira , snima i aranžira u svom studiju, a sa druge strane da bude prisutan kao osoba za miksetom na velikm broju koncertnih nastupa drugih sastava koji bi gostovali ne samo u njegovom Kragujevcu, već i u bližoj i daljoj okolini.
Aktuelno izdanje “100%” je realzovano 5 godina nakon prethodnog “Prosta proza” (2017.). Sam CD i diskografskim putem obeležava 40-to godišnjicu delovanja grupe, a kako se da primetiti, koncertna promocija je poslednjih meseci vrlo intenzivna, na ogromnnu radost ne malog broja pristalica onoga što Vuja i njegovi saradnici rade.
“100%” je album, koji da budemo iskreni i realni sa iskustvom aktera, nikako ne može biti slab ili nedovoljno kvalitetan, možda nekima samo manje intersantan, ili onakav kakvim ga nisu očekivali da će na kraju u muzičkom smislu “ispasti”. Ali, da ne bude zabune, ovde je manje-više sve na svom mestu, punk rock,  punk kojeg Vuja isporučuje  jednako je ubedljiv, kao što je i oduvek bio, ja bih dodao i sa velikom količinom šarma i šmeka, ubacivanjm nesvakidašnjih sviračko-vokalnih “caka” kroz pesme , ali sa onakvom motorikom i dinamikom, koja vas naprosto sve vreme “tera” da songove pažljivo slušate od početka do kraja. Vuja nije ništa izmenio u svojim socio-političkim stavovima, ne dokazuje se nikome do samome sebi, ostao je svoj, ne obazirući se puno šta ko o njemu i njegovim radovima misli, nastavljajući da bude veran i odan svojim bazičnim artističkim i ljudskim svetonazorima. Pesme sa izdanja su ujednačenog kvaliteta, producirani na možda drugačiji način od očekivanog, ali praktično nikakav tehnički propust ovde nije primetan. Vuja najavljuje i objavljivane ovog materijala na LP-u , što će svakako biti dobra vest za fanove grupe, kao i vinilne kolekcionare.
KBO! je jedan od onih sastava koji se generalno na srpskoj sceni  ne istura suviše medijski, ali bez kojeg bi ta ista scena bila puno siromašnija. I to u svakom smislu, pa i najviše zbog toga, što ističem kao bitan i pozitivan kvalitet, lider grupe ni najmanje ne mari za ” punk”i rock čari”, ” fore” i “in”  fazone, ostajući svoj, ponosno stojeći na barikadama sve ove godine.

 

facebook.com/KBOband